‹ Under resan

Hur ska vi göra med Kaj under de två veckor som vi är på semester?

Hej!
Vi ska åka på semester till Egypten i två veckor och vet inte hur vi ska göra med vår hankatt Kaj, det finns inget kattpensionat här i Växjö och vi känner ingen som kan ta hem honom till sitt hem.
Men vi har släktingar som kan ge honom mat osv. men vi tycker det är för lång tid för honom att vara ensam, så vad göra?

Martina

Hej Martina!
Ja det är alltid svårt när man skall resa bort. Men jag har själv rest på semester men då bara en vecka och låtit mina katter vara ensamma hemma med god tillsyn förstås. Så jag tror att det kommer att gå bra för Kaj också.
Jag tycker att du skall skaffa en timer eller ett par stycken och tima ljuset så det slår på en stund på morgonen och om kvällen. Då känns det nog bättre för honom. Så kan du även tima en radio så han har musik under dagen. Katter vill gärna höra ljud. Gör det så bekvämt för honom som möjligt. Du skulle ha någon som kom och gav honom mat. Be dem att sitta en stund hos honom. Om de inte kan det så kanske det finns någon granne som kan. Du kanske känner någon äldre person som har gott om tid och som skulle kunna gå hem till Kaj en stund varje dag.
Jag tror inte att Kaj kommer att ha långtråkigt förstås. Katter slumrar bort större delen av dagen oavsett om det finns folk hemma eller ej. Men man har ju alltid dåligt samvete. Du kanske kunde be mer än en person att se till honom. Så gjorde jag. Det kom en på morgonen och en annan på eftermiddagen och en tredje på kvällen. På så sätt så slet man inte ut en och samma person. Om du bor i hyreshus så kanske det finns någon skolflicka eller pojke som skulle tycka att det vore kul att gå in en tur till Kaj en stund på efter- middagen och leka med honom. Jag vet ju inte hur social din katt är för vissa katter gillar att vara ensamma. Jag tror säkert att det kommer att ordna sig till det bästa skall du se. Men förhör dej med arbetskamrater, grannar och kanske i affären.
Det finns säkert bra kattpensionat i närheten där du bor men då får man köra en bit. Det är inte säkert att det är en bra lösning för Kaj heller. Katterna sitter ensamma där också största delen av dygnet och så är det i ny miljö dessutom. Det är inte alls säkert att han hade trivts. Visserligen brukar katterna få ett eget litet rum med fåtölj och matta och de kan ha egna grejer med sig. Det brukar vara mysigt på kattpensionat och rent och fint. Men det är ändå inte som hemma. Att vistas i en främmande miljö med främmande människor kan vara oroande för en katt. Som sagt, hur man skall göra är alltid svårt att veta. Det är du som väljer och jag tror du vet vad som är bäst för just dig och din katt! Ha en trevlig semester och krama Kaj från mig!

Vänligen Liza