‹ Tovor

Hur ska vi få Sara att acceptera borstning och utredning av tovor?

Hej!

Jag har en huskatt, Sara, som till största delen är Norsk Skogkatt och jag undrar hur jag ska göra för att kunna borsta och reda ut tovor. Från början ville hon inte bli borstad alls men har lyckats vänja henne vid det.
Hur ska jag få henne att acceptera borstning och utredning av tovor på bakbenen och under magen? Det är helt omöjligt, hon bara biter och fräser hela tiden. Har provat att borsta när hon är lugn eller sover men det fungerar inte.

Lena Fredriksson

Hej Lena!

Ja det är ett stort problem att inte få komma till med borsten.
Du berättar inte om du lägger henne ner på rygg, det kan vara det hon inte gillar. Försök i stället borsta henne när hon står upp. Om hon är mycket tovig just nu tycker jag att du bör klippa bort tovorna. Klipp nätt och försiktigt, kanske när hon står och äter eller med hjälp av någon som håller så du inte klipper henne i skinnet eller blir riven. Sen får du börja kamma henne varje dag så mycket som hon tillåter. Om det inte blir så mycket, försök då igen lite senare.

Jag har själv en vanlig huskatt som inte alls gillar att bli kammad vissa dagar medan andra dagar går det hur bra som helst. Du får ha tålamod och inte ge dej! Ta och lek med kammen eller borsten så hon själv börjar busa med den, då ska du se att hon gillar det så småningom. Lycka till och hälsa Sara från mej!

Vänligen Liza