‹ Omplacering

Hur ska jag få kissen att trivas?

Hej!

Jag har precis tagit hand om en jättsöt katttjej som heter Zelda, pga. att hennes tidigare matte har allergi. Problemet är att Zelda har fått vara ute tidigare men i hennes nya hem finns inte den möjligheten. Hon är dessutom otroligt rädd för ljud och verkar lite rädd för mig. Nu har jag bara haft henne här hos mig i en vecka men det verkar inte som om hon trivs.

Jag har funderat på att skaffa en liten kompis till henne, är det en bra ide? Eller har ni något tips på hur jag ska få Zelda att trivas här hos mig. Jag har gosat, lekt och skämt bort med mat men ingenting hjälper. Ge mig gärna råd för det gör ont i mitt hjärta av att se henne så sorgsen (& ibland väldigt arg, hon försökte attackera mig häromdagen). Tack på förhand.

Jenny Björklund

Hejsan Jenny

Först och främst vill jag gratulera dig till din nya katt! Det tar i regel längre tid för en vuxen katt att ställa om sig till sitt nya hem än för en kattunge. Det är mycket nytt och skrämmande för Zelda just nu och hon saknar säkert sitt gamla hem väldigt mycket till en början. Man får räkna med att det kommer ta tid innan den vuxna katten litar helt på personerna i sitt nya hem. En del katter kommer inte fram överhuvudtaget den första tiden. De kan både matvägra och gråta. Det är givetvis väldigt individuellt även detta, men eftersom katter är vanedjur så är en omplacering oftast skrämmande då det innebär ny plats, nya lukter, ljud och personer och ev. även katter. Katten kan också upplevas som arg och verka arg utåt, just p.g.a att den är rädd. Ilska bottnar ju väldigt ofta i rädsla hos alla varelser. Men då kommer det att gå över när Zelda lär kanna dig lite mer.

Fortsätter hon att vara öppet aggressiv så får du nog prata med hennes förra ägare och se om ni kan lösa det på något vis eller om hon har bra förslag eftersom hon känner Zelda mer. Men jag hoppas och tror att Zelda lugnar sig när hon lär känna dig lite mer.
Mitt råd till dig är att ge Zelda mer tid. Försök att tala lugnt till henne, klappa henne försiktigt och visa att du inte kommer att göra henne illa.
Om hon visar öppet att hon inte vill så försök bara att ge henne den mat du vet hon tycker om (hon ska ha fri vattentillgång) och vänta ett tag till på att hon ska våga ta kontakt eller iallafall komma lite mer till ro. Det tar ganska så lång tid för en del katter. Tvinga henne inte till något, det gör bara saken värre utan låt det gå i Zeldas egen takt. En vecka är väldigt kort tid.

Fråga hennes förra ägare vad hon tycker om och be henne/honom berätta mer om Zeldas personlighet. Verkar det vara en katt som passar dig så har du bara allt att vinna på att försöka vinna Zeldas förtroende. Det tar tid men det är nästan alltid mödan värt!
Angående det där med att hon inte längre kan gå ut… Det är givetvis en stor omställning för henne, men katter är oftast mycket anpassningsbara djur och jag skulle kunna tro att det finns stora chanser till att hon vänjer sig vid ett inneliv. Men detta är ju givetvis inget man kan lova. Kanske kan du gå ut med Zelda i sele? Om du vänjer henne försiktigt vid det. Zelda kommer nog att sakna friheten till en början, men försök att aktivera henne så gott du kan för att få henne på andra tankar. Skaffa en stor klättermöbel, om du inte har det. Katter gillar att komma högt upp. Jag hoppas att detta kan vara till någon hjälp för dig. Lycka till med Zelda. Jag tror säkert att ni kan bli vänner för livet! :)

Kram
Jenny och katter.