‹ Diverse foderfrågor

Hur ska jag få katterna att äta normalt igen?

Hej!

Jag har två katter, mor och son. Kattmamman har aldrig ätit något annat än kokt djupfryst torsk. Vilket blir mycket dyrt i längden. Ibland kan jag få henne att äta kassler och ev. lite ost. Kaffegrädde hör också till favoriterna. Dricker vatten sparsamt. Torrfoder luktar hon inte ens på och vått kattfoder backar hon bara baklänges när det serveras. Har prövat de flesta sorter faktiskt. Även att göra egen kattmat av fisk, potatis, ris och dyl. Hon är utekatt och jag tror att hon kniper en och annan fågel.

Hon blir 3 år i september och är ganska liten. Pälsen är fin förutom svansen som jämfört med sonen är spinkig och spetsig. Hon är pigg och leker. Jag ger henne p-piller. Kattungar fick hon förra sommaren. Två stycken varav en dog strax efter födseln. Den som överlevde är en mycket vacker hankatt på snart ett år fast hjulbent på frambenen. Tillgiven och kelig. MEN även han har sina hyss och äter inget annat än torrfoder och dricker mycket vatten. Vill inte heller smaka på våt kattmat eller annan kost.
Jag älskar mina kissar och är bekymrad vad jag skall göra för att få dem att äta normalt. Kan jag få något tips som hjälper är jag er evigt tacksam.

Hej!

Jag tycker inte att du ska vara bekymrad över att hankatten bara äter torrfoder och dricker vatten, så gör de allra flesta katter om de har möjlighet. Däremot verkar din honkatt ha blivit ordentligt bortskämd.
När jag fick vår yngsta katt som kattunge åt hon bara kokt torsk och lite Sheba (burkmat). För att få henne att äta torrfoder fick jag blötlägga torrfodret, så att det blev geggigt och blanda in det i torsken. Sedan fick detta stå och ”dra” för att torrfodret skulle ta smak av torsken. Detta höll jag på med i ca tre veckors tid och successivt blandade jag i mer och mer uppblött torrfoder. Till slut hade hon vant sig vid lukten av torrfoder och börjat testa den torra varianten litegrann. Då lät jag henne få leva enbart på torrfoder, vilket gjorde att hon matvägrade i några dagar innan hon insåg att det inte hjälpte och började äta torrfoder.

För dig som har en honkatt som går ute och tar sig lite småvilt, tycker jag att du ska prova med att blanda in lite uppblött torrfoder i torsken och sakta, sakta blanda in alltmer torrfoder. Kanske krydda anrättningen med grädde, om hon tycker om det. I längden blir det bättre för din honkatt att äta torrfoder och billigare för dig. Handla gärna torrfodret i en djuraffär. Lycka till!

Med vänlig hälsning
Annette Andersson