‹ För tidigt/sent tagna kattungar

Hur ska det går eftersom jag tog ungen tidigare än 10-12 v.?

Hej!
Det är så att jag har skaffat mig en kattunge som nu är sju veckor. Hon var sex veckor när jag fick henne. Jag har läst lite på denna sidan och sett det att kattungen ska helst vara 10 – 12 veckor gammal innan man tar den. Jag börjar bli lite orolig för hur det ska gå nu. Jag kan berätta lite hur det har gått hittills.
Hon äter jättebra, inga problem, leker, sover och verkar nöjd med tillvaron. Det enda jag har haft lite problem med är att hon kissar på olika ställen men bajsar som hon ska i lådan. Är det fel att fya henne när hon kissar på fel ställe? Alltså jag menar om hon är för ung för det? Nu menar jag bara att höja rösten lite och säga fy. Hoppas det inte blir några problem annars därför jag tog henne för tidigt?

Per

Hej Per!
Ja det var lite väl tidigt att lämna sin mamma. Men det verkar ju ha gått bra hitintills så det kommer nog att göra det i fortsättningen också. Du måste fya henne lite när hon sätter sig utanför lådan och berömma henne när hon lyckas med sina lådbesök. Du kan torka upp hennes kiss med hushållspapper och sen lägga det i lådan. Lyft upp henne och visa henne papperet, låt henne lukta på det och krafsa i sanden och förklara för henne att det är där man kissar! Du skall få se att hon snart går dit och kissar. Det är det som hennes mamma skulle visat henne.
För övrigt måste du leka med henne och stimulera hennes olika behov av rörelse och kontakt. En så liten kattunge sover ganska mycket. Hon bör också få mat ganska ofta varje dag. Åtminstone fyra gånger/dygn bör hon äta. Hon bör äta ca. en dl. torrfoder /dag och 50 gram kattungemat i påse eller burk. Har du möjlighet att ge henne mat mitt på dagen? Annars kan du be någon granne gå in till henne och ge henne. Hon bör få kattungemat av en speciell sort som finns att köpa i välsorterade varuhus och i djuraffären. IAMS har kattungemat på burk och så finns det WHISKAS i påse. Det finns även torrfoder till kattungar. Både WHISKAS, IAMS och ROYAL CANIN finns i djuraffären och så finns det en del andra billigare varianter i varuhusen. Du gör klokt i att välja ett bra foder till henne. Du kan också ge henne mat från matbordet som kokt fisk, kyckling, leverpastejsmörgås, gröt, kokt ägg, makaroner, spagetti m.m. Undvik mjölk och potatisrätter, ge inte heller för mycket lever till henne för det kan orsaka lös mage.
En kattunge har stor aptit men liten mage så maten bör därför fördelas på så många mål som möjligt. Låt inte burkmat eller vanlig mat stå framme för den kan bli sur. Låt gärna torrfoder stå framme under dagen och natten. Byta vatten ofta, katter gillar friskt vatten! Du undrar över skötselråd. Ja du bör borsta och kamma henne någon gång i veckan. Kolla över hennes öron så de inte är smutsiga lite då och då. Rengör i så fall med en bomullstuss, inte topz! Peta aldrig nere i örat utan torka bara uppe i örat. Du bör kolla hennes klor. Se till att de inte blir för långa, i så fall får du klippa dem med en speciell kloklippare som finns att köpa i djuraffären. Du kan också fila hennes klor med ensandpappersfil. Klipp inte för långt ner på klon utan bara det allra yttersta. Om du är osäker så är det bättre att låta bli att klippa! Ge henne en klösbräda med klätterställning så hon har något att sysselsätta sig med. Där kommer hon förhoppningsvis att sköta sina klor själv. Lycka till med kattungen!

Vänligen Liza