‹ Löpning

Hur ofta löper en hona och hur länge?

Hej!

Jag skulle jätte gärna vilja ha hjälp med denna fråga.
Min honkatt är inne på sin tredje löpperiod, andra gången gav vi henne ett p-piller men bestämde oss att vi pga. riskerna inte ville fortsätta med dem. Efter det slutade hon löpa men nu ca. två månader senare löper hon åter. Så jag undrar:
Hur ofta löper en honkatt? Och ungefär hur länge varar deras perioder?

Tack på förhand
Rose-Marie

Hej Rose-Marie!

En honas löpperioder är individuella beroende på ålder, ras, årstid samt om det ev. finns en hane i katteriet. Det är inte alltid regelbundenhet i löpen.
En löpperiod kan vara upp till en vecka. Ibland kommer honan inte ”ur” löpet utan löper oavbrutet vecka efter vecka. Det kan då vara idé att kanske bryta löpet men ta i så fall kontakt med en veterinär först då man inte ska laborera själv eftersom det egentligen inte är bra att bryta löp med p-piller. Vissa honor löper varannan vecka och sen finns det de som löper en gång om året. Alla varianter är normala.

Det är vanligt (men ingen regel) att en hona gör uppehåll i sina löp under sommaren på grund av värmen, lika är det under den mörka perioden på hösten och vintern. Det är mycket som kan påverka en honas löpcykel och det är inte mycket vi kan göra åt det mer än att ev. ge p-piller för att ”slippa” löpen eller om man inte vill ha kattungar så tycker jag att man skall kastrera sin honkatt. Honan och kattägaren får ett betydligt lugnare liv då. Lycka till med dina kissar.

Ellinor