‹ Löpning

Hur långt upp i åldern löper katter och hur lägger man då upp kosten?

Hejsan!

Jag har en perserhona som är född 1982, hon är förhållandevis väldigt pigg. Det jag undrar över är hur långt upp i åldern katter löper, om det har något samband med att hon är inkontinent. Hur lägger man upp kosten för en så gammal katt. Hon får idag torrfoder för seniorer, hon dricker även MYCKET vatten. Någon
har påtalat att njurarna kan vara slut, kan jag underlätta med speciell kost? Katten mår jättebra för att vara så gammal.

Hälsningar
Matte Pia

Hej Pia!

Ja din katt har en hög ålder för att vara perserkatt. Jag har hört att medelåldern för just den rasen ligger runt tio år. Hade själv en perserhona som blev nio år och det var gammalt sa man.
Din katt dricker mycket. Det behöver inte bero på någonting särskilt men det kan bero på diabetes eller njurarna. Jag tycker att du bör ta henne till en veterinär för att fastställa så hon inte är sjuk. Det finns bra medicin för diabetes om man kommer i tid. En katt kan få åldersdiabetes precis som vi människor. Njurarna brukar vara utsatta på katter men då brukar det finnas andra symptom också med i bilden. Du säger att hon mår bra så jag antar att det inte är något fel på henne. Men vore det min katt hade jag kollat upp henne! Hon har som sagt en hög ålder men har säkert många år kvar ännu.

Hos veterinären kan du få råd om speciell kost om det skulle vara något fel på henne. Det finns både kost som är anpassad för njurarna och diabetes. Annars om allt är bra så kan du fortsätta med seniormat. Tänderna brukar vara ett problem för äldre katter. Tänk på att det kan bli svårt att tugga och då kan man blöta upp torrfodret med lite grädde eller vatten. Att ge henne en skvätt grädde så här på ålderns höst tycker jag kan vara bra. Jag har själv en husis som är 15 år och han får grädde varje dag på min veterinärs inrådan. Äldre katter kan få problem med trög mage och en skvätt grädde kan hjälpa då. Angående löpningen så antar jag att du menar att hon löper fortfarande. Jag tycker att du skall ta upp även det med din veterinär eftersom hon tydligen har inkontinensbesvär. På grund av hennes ålder tycker jag att det är bäst att rådfråga en veterinär så man inte missar någonting. Krama henne från mej! Lycka till!

Vänligen Liza