‹ Försvunna katter

Hur länge kan en hankatt vara borta innan jag ska oroa mig ?

Hej !
Vår huskatt Frasse är okastrerad och fullt upptagen just nu med att söka ”fästmö”. Han är van utekatt med lucka men brukar alltid komma in en stund när vi kommer hem samt tycker mycket om att sova med oss. Nu har han varit ute sedan i fredags och min fråga är hur länge hankatterna kan vara ute nu under mars innan man ska börja oroa sig för att räven varit framme.

Orolig matte


Hej !
Det finns absolut ingen tidsgräns för hur länge de kan vara borta innan man ska börja oroa sig. Om du bryr dig om din katt så borde du varit oroad första natten han försvann. Hankatter kan gå mil efter mil för att söka sig en och flera honor. Han stöter då också på andra hanar som han konkurrerar med och hamnar i slagsmål. Han kan lika gärna dö ute i skogen av en infektion eller förblödning som orsakats av ett kattslagsmål som att bli tagen av räven.
Om din hankatt kommer tillbaka så tycker jag att du ska ta ANSVAR för denne och åka till veterinären och kastrera honom. Då kan du också vara säker på att han håller sig i närheten av hemmet och behöver inte fundera på var han är. Han är då inte heller orsak till en massa oönskade kattungar på byn. Du kanske tycker att det är honkattsägarnas ansvar att ge p-piller men då ska du veta att p-piller fungerar inte alltid. Så ta ditt ansvar och kastrera din hankatt.

Hälsningar
Ellinor