‹ Avel

Hur hitta en lämplig hane?

Hejsan!

Jag har en liten fråga angående avel . Jag har en liten persertjej på ett år som jag skulle vilja ha en kull ungar på, hur gammal bör hon vara för att bli mamma?

Tyvärr får jag inte tag på min uppfödare så jag kan inte få några goda råd därifrån – hur får man tag på en lämplig hane? Min lilla tjej är bara till för sällskap, men hennes uppfödare sa när jag köpte henne att hon eventuellt kunde få fina ungar om man hittade en lämplig hane. Tacksam för svar eller tips!

Hälsningar
Vanessa

Hej!
Om din har löpt en eller helst ett par gånger så bör hon vara lämplig att para. Det är i och för sig väldigt individuellt från katt till katt men om hon har vuxit ”klart” och inte är liten till växten så bör det gå bra.

Lämpligtvis kan du annonsera efter en hane till din hona. Titta också in här på Svenska Katters Sida under ”Avelshanar”, där finns ett litet urval. Många gånger kan det vara så att uppfödare inte vill ”låna ut” sin hane och om man lånar ut den så vill man att honan ska ha ett friskintyg samt på perser att den även bör vara PKD-testad. Du bör också vara beredd på att du får lämna din hona hos hankattsägaren efter som man inte gärna vill flytta runt sin fertila hane bland olika honor.

Försök välja en hane med passande färg till din hona så du får kattungar med ”godkända” färger när du ska registrera dem. Hoppas du lyckas hitta en hane! Det finns inget mysigare än att ha en kull med kattungar hemma!

Mariana