‹ Från inne- till utekatt

Hur göra innekatter till utekatter?

Hej..
jag har två katter som varit innekatter i hela sina liv (fyra och två år). Vi bodde tidigare i en liten lägenhet men nu har vi köpt hus i ”skogen”. Hur skall man vänja katterna på ett smidigt sätt att bli utekatter? Vi har bara bott i nya huset i två veckor och tidigare har dom varit ute enbart i band (lite då och då).
Frågan är väl om man skall vänta med att släppa ut dom tills dom är mer hemmastadda i huset..? Skall man sen släppa ut dom i band så dom lär känna tomten innan man släpper lös dom?? Blir SÅÅÅ tacksam för svar… jag vill så gärna ge Morris och Saaba lite frihet!

Min personliga uppfattning är att man inte skall vänja katterna vid att vara ute, det finns dock allt en massa faror – även i skogen (på landet). Rävar, lo och andra djur som dödar katter. Har de varit innekatter hela sitt liv, tycker jag de far bäst av att fortsätta vara det.
Vill du ändå vänja dem vid att vara ute (detta har jag ingen personlig erfarenhet av), skulle det ju vara bäst att katterna vande sig ordentligt vid sitt nya hem. Att du tar ut dem i sele och koppel för att vänja dem vid att vara ute, om de vill. Det är inte säkert att de vill vara ute. De måste lära känna sig hemma- stadda i huset först och sedan på tomten.
Men återigen, jag rekommenderar inte att vänja katter vid att vara ute.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden