‹ Diverse medicinfrågor

Hur gör jag för att få i min katt sin medicin?

Hur gör jag för att få i min katt sin medicin?

Att ge läkemedel till en katt kan vara ganska knepigt ibland. Effektivast är att ge tabletter direkt i svalget. Kattens huvud ska hållas något upplyft och munnen öppnas. Tabletten stoppas sedan så långt ner i svalget som möjligt och munnen hålls igen. Om du stryker katten över svalget utlöses en sväljreflex. Kontrollera sedan att katten inte spottar ut tabletten efter en stund.
På katter kan det vara lättare att öppna munnen på den om man tar ett kraftigt tag bakom kattens nacke. Om katten är extra svårhanterlig är det klokt att hålla tabletten i en pincett eller liknande när man ska stoppa ner den i kattens svalg.

Medicinen kan också ges i kattens mat. Man bör då välja mat som man vet att katten tycker om. Katter är ofta skickliga i att sortera ut tabletter ur maten, därför ska man krossa dem och blanda väl med maten. Det är viktigt att kontrollera att katten verkligen fått i sig sin medicin, vare sig du väljer att stoppa ner den i svalget eller blandar i maten. Det gör man lättare om den krossade tabletten ges i en ganska liten portion mat.

Om din katt har ordinerats droppar eller salva för ögon- eller öronvård, bör de vara rumstempererade innan de används. Vid ögon- vård appliceras salvan eller dropparna innanför ögonlocket och vid öronvård ner i hörsel- gången.
Örondroppar i vissa plastförpackningar kan ibland vara svåra att droppdosera. Flaskans spets förs då lämpligen ned i hörselgången och man doserar genom att klämma ordentligt på flaskan en gång. Salva för öronen kan fördelas på angripna områden med hjälp av en bomullspinne.
Ögon- och örondroppar har i regel kort hållbarhetstid och bör inte användas längre än högst en månad efter det att förpackningen har öppnats.