‹ barn och katter

Hur går katter och bebisar ihop?

Hej!

Vi har en kastrerad Perserhane som är 9 år. Nu till vintern väntar vi vårt första barn och håller på att lära honom att inte sova i våra sängar (som han alltid fått göra). Det går ju inte riktigt så bra som vi tänkt oss, eftersom han nu lever ”rövare” hela nätterna istället.
Vi har försökt att ha sovrumsdörren stängd och då står han och ”ylar” utanför så vi inte får sova. Vi leker mycket med honom på kvällen och han har alltid en skål med torrfoder/vatten framme, men det är tydligen oss han vill vara hos och inget annat. Vi förstår ju att han är ledsen över detta, men vi måste ju få honom att förstå att han inte kan sova med oss när vi får en liten bebis.
Vad ska vi göra? Kan man överhuvudtaget lära en gammal katt att ändra sina vanor? Brukar det gå bra mellan katter och bebisar. Tacksam för lite goda råd.

Karin

Hej!

Det går att lära er katt att han inte får vara i sovrummet hos er på nätterna, även om det kommer att ta tid. Han förstår ju inte varför. Katter kan precis som hundar och andra djur bli ”avundsjuka” på nya familjemedlemmar men jag tycker att när ni kommer hem med bebisen, visa den för er katt och låt honom vara med så mycket som möjligt när ni sköter barnet under uppsikt förstås.

När jag fick mitt första barn så hade jag en katt som alltid låg hos mig. När barnet vaknade på nätterna och jag flyttade över honom till min säng så tyckte katten att det blev lite obehagligt med den lilla människan bredvid sig så han lade sig vid min fotända istället! Vi ska inte underskatta katternas intelligens, men inte lita på en katt till 100 procent heller!
Jag har också hört av kompisar som haft katter som inte accepterat deras ”nya” barn så de har varit tvungna att omplacera katten. Men något som är viktigt är att försöka ge katten lika mycket uppmärksamhet när bebisen kommit som innan. Lycka till!

Hälsningar
Anna