‹ Skötsel

Hur fostrar man en katt?

Hur uppfostrar man en katt? Är norska skogskatter vilda i sig själva eller? När borde man släppa ut en katt första gången?

Hej

När man uppfostrar en katt så får man försöka tänka som en katt det är också mycket bra om man haft möjlighet att studera hur kattmamman gör när hon uppfostrar. Kattmamman varnar ungarna för farliga eller förbjudna saker genom att morra, först svagt och om det inte hjälper så morrar hon högre. Nästa steg är att fräsa och sen att fräsa och visa tänderna (det är därför man inte skall skratta åt en katt för då visar man tänderna det är hotfullt) .
Man skall inte heller stirra en katt i ögonen det är utmanande och skrämmande , när katter visar att dom är snälla så halvsluter dom ögonen och det kan vara mycket lugnande på en orolig katt att göra det.
Det här är några enkla råd, jag tycker du skall köpa en bok om kattens beteende där får man lära mycket du kan kanske också låna böcker på biblioteket. Studera din katt hur den beter sig den ”pratar” med hela sin kropp, sen får man försöka uttyda vad han säger.

Den norska skogkatten var vild från början men om du undrar om katten är vild dvs. svår att hantera i tamt tillstånd så är det så att den är nyfiken och aktiv, den behöver lite stimulans för att inte hitta på ofog men den har ett milt sinnelag. Jag är själv lycklig ägare till en skogispojke och han är lugn och trygg och hittar inte på så mycket bus.
Att släppa ut en katt på egen hand vill jag inte rekommendera dels för att det kan hända den något t.ex. den kan bli påkörd av en bil, katter är inte rädda för bilar dom går när dom bestämt sig för att gå. Dels är din katt 6 månader och kommer snart att bli könsmogen, då kommer han, om det är en han, att råka i slagsmål med andra hankatter. Om det är en hona så kan du få icke önskade ungar.
Om du vill att katten skall vara ute så lär den gå i sele eller var med den ute själv, en del katter tycker om att gå med matte/husse på promenader du får prova dig fram. Lycka till med din katt.

Katthälsningar
Inger