‹ Katt - hund

Hur få kissarna att vänja sig vid hundar?

Hej!
Jag har två katter som är tio resp. åtta månader gamla. Igår hade vi besök av en hund och till en början stängde vi in katterna inne på toaletten. Efter ett tag beslöt vi oss för att ta ut dem och se hur de reagerade. De hade aldrig tidigare sett en hund.
Först ut kom den yngre katten och när han såg hunden tvekade han lite. Hunden hade inte sett katten så katten reste lite ragg men gick sedan iväg därifrån. Sedan kom den äldre katten ut. Först tittade han lite nyfiket, sedan reste sig hunden och då fräste katten till och sprang iväg bakom TV-bänken, in i köket och jagade samtidigt upp den andra katten. De bokstavligen klättrade på väggarna i panik. Efter en rejäl urladdning så satt de båda tätt intill och fräste och fräste. Min sambo tog upp den äldre katten och han var spänd som en båge och andades oregelbundet. Sedan satt de där inne ända tills hunden åkt iväg. Vad gjorde vi för fel?
Problemet är att vi själv ska skaffa en hund om ca. ett år. Kommer de att klättra upp på väggarna då med? Katterna hade flera ställen att sitta på där inte hunden kunde komma åt den men de fick rent ut sagt panik! Hur ska man vänja dem vid hundar? När det blir dags så känner ju inte valpen till lägenheten och man vill ju inte skrämma honom med två galna katter det första man gör. I vanliga fall är den katten som blev mest rädd otroligt lugn och snäll och en sån här katt som man kan göra lite som man vill med. Blev han helt enkelt vettskrämd? Ja, några tips på vägen?

Sofia

Hej
Ja egentligen gjorde ni väl inget direkt fel. Det bästa är dock att katten är i sitt hem där den är van att vara när hunden kommer (alltså inte instängd). Man håller lämpligen hunden kopplad och låter katterna reagera som dom vill, tvinga inte varken hunden eller katten att hälsa på varandra.
Till slut så vänjer dom sig vid varandras åsyn och någon, oftast katten, blir nyfiken och försöker ”nosa” in hunden. Man skall själv så lite som möjligt titta på varken hunden eller katten utan låta dom vänja sig vid att den andra främmande individen finns. Det här kan ta mer eller mindre lång tid. Men det går inte på en dag eller vid ett enstaka besök.
Att din yngre katt blev rädd beror, som du själv skrev, på att den äldre reagerade våldsamt. Kanske du kan be någon med en mycket kattvan hund komma på besök hos dig lite då och då. Då lär sig katterna att hundar inte är otäcka eller skrämmande. När du skall skaffa hund själv så är du välkommen att skriva så skall jag gärna hjälpa dig med råd om hur kontakten skall tas med en valp.

PS! Jag har själv 5 katter som ofta får besök av en hund och dom har nu vant sig och vågar gå på golvet, nosa på hunden och hunden går numer lös när den är på besök.

Inger