‹ Innekatt

Hur få katter att vänja sig som innekatter, etc?

Hej!
Vi funderar på att skaffa katt. Vad bör man tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa katt? Kan två katter klara sig ensamma sju timmar om dagen? Om de är huskatter och får leksaker och ett klätterträd, kommer de inte att längta ut? Kommer de att vänja sig att vara innekatter? Tycker katter om att gå i sele? Vad ska man använda för schampo till en lurvig men inte långhårig katt? Måste man sterilisera två honkatter om de är innekatter?

Hejdå!

Hej, Anna!
Om katterna är kattunger (mindst 12 veckor), när ni får dem, tror jag inte, det blir något problem för dom att vara innekatter. En vuxen katt, som har varit van vid att gå ute, kan däremot ha svårt att vänja sig vid att vara inne. Dette gäller oavsett om det är raskatter eller huskatter.
Två katter kan nästan alltid klara sig ensamma om dagen, särskilt om de har leksaker o.d. – för en ensamkatt kan det vara lite svårare. Om shampoo och annan pälsvård kolla perseruppfödningen Creme Caramels.
Om man vänjar katten vid det från kattunge, tycker de flesta om att gå i sele. Börja med att ge katten selen på inne utan koppel. När den har vänjat sig vid det, kan ni gi den kopplet på och ”rasta” katten inomhus. Sen gir ni den en liten promenad utomhus, som ni sen utvidgar stegvis.
Det är best att sterilisera honkatter även om de är innekatter. Annars får ni evige löptider som är mycket jobbiga båda för er och katten, och p-piller är inte bra i längre tid p.g.a. biverkan. Vad angår tips om vad man skal tänke på när man skaffar katt, kan ni hitta en del på denna sida från min hemsa.

Hälsningar
Niels Peter