‹ Diverse kattungefrågor

Hungrig kattunge

Hej
Jag har blivit en nybliven kattägare till en liten hona på ca. tio-tolv veckor. Jag är orolig eftersom hon verkar vara mycket hungrig.
Hur mycket ska en kattunge äta egentligen? Är det risk för överätning eller kan de reglera det själva? Hon får mat fyra-fem gånger om dagen men varje gång äter hon mycket dvs. 3/4 av en shebaask. Hon var van shebakattmat och hon äter lätt två-tre sådana askar om dagen…är det för mycket?
Ska försöka att gå över till Whiskas burkar som är drygare och komplettera med grädde. Är det bra kost för en kattunge eller måste hon ha specialmat? Ska en kattunge ha torrfoder? Vilken sort är lämplig och måste den blöt- läggas? Kan matmängden bero på mask? Hon är antagligen inte avmaskad. Vidare är jag lite orolig över att det alltid står att kattungens nos ska vara våt… min kattunges nos är helt torr… vad kan det tyda på som är fel? I övrigt är pälsen blank och fin.

Hej !
Du ska ta och avmaska din lilla kattunge först av allt, för det kan mycket väl vara så att hon har mask i magen. Sedan bör du välja en kost som är avsedd för kattungar, de behöver mycket fett och protein via sin mat.
Fördelen med ett bra torrfoder är att de kan stå framme hela tiden så att kattungen kan äta när den blir hungrig. Detta brukar hjälpa de katter som slänger i sig all mat på en gång, det kan ta några veckor innan de förstår att det finns mat framme hela tiden.
Hur är hennes avföring ? En katt som äter för mycket brukar få en väldigt lös avföring och då måste man reglera mängden mat eller byta matsort.
En frisk kattunges nos kan både vara torr och våt, men om kattungen drar fram blinkhinnan i ögat och ser allmänt ruggig ut då är det ett tecken på att katten inte mår bra. Lycka till med din kattunge!

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman