‹ Blötmat

Honkatten börjar bli tjock, ska jag byta eller hålla fast vid Whiskas?

Hej!

Jag har en honkatt som är sju år, och en nyköpt hankattunge som är 12 veckor. Det går jättebra med dem tillsammans och dessutom har min honkatts ”protestkissande” minskat.
Men nu tycker jag att min hona börjar bli lite väl tjock. Jag ger båda
katterna Whiskas burkmat. De äter ordentligt båda två. Hur gör jag om min hona ska ha någon speciell dietmat? Det kommer kattungen ju också att äta. Och hur hindrar jag honan från att i så fall äta upp kattungens mat? Ska jag byta foder eller är Whiskas bra kattmat?

Tack på förhand
Åsa

Hej Åsa!

Om det är så att din hona ökat markant i vikt så får du nog ge henne dietmat eller minska på den vanliga maten. Har du någon uppfattning om hennes tidigare vikt? För det kan ju vara så att du tycker att hon ser stor och kraftig ut jämfört med den nya lilla kissen. Du borde i så fall överväga och jämföra innan du börjar att banta henne. Om hon inte gått upp så mycket så behöver du inte ge henne dietmat utan bara minska hennes portioner. Ta bort obetydligt första gången och så litet mer nästa dag. Om hon protesterar så kan du dela upp hennes nya mål i mindre portioner och ge henne oftare än innan. På så sätt lurar du henne och hon kommer inte att gnälla så mycket.

Man kan också blanda vatten i burkmaten. Whiskas är bra mat men jag ger alltid mina IAMS. En katt som är sju år börjar ju komma upp i åren och då kan de gå upp i vikt. IAMS har ett torrfoder som är speciellt för katter från åtta års ålder. Du borde kanske prova det så småningom. Att förhindra att kattungen äter upp honans mat och vice versa är svårt. Det kan man endast avhjälpa på två sätt. Antingen skiljer man dem åt eller så får man passa dem hela tiden. Lycka till!

Vänligen
Liza