‹ Påhälsande katter

Hittekisse

I höstas dök det upp en liten mager katt hos mina föräldrar. Han fick stanna och har nu funnit sig väl till rätta. Det finns dock några frågetecken eftersom mina föräldrar aldrig haft katt innan.
Eftersom det är en hankatt och utekatt har han nu i vår börjat bli könsmogen (dvs. ger sig iväg på vandringar, slåss osv.) Har funderat på att kastrera honom men han är ju inte hemma på bestämda tider och eftersom han är utekatt är han inte rumsren så det är inte bara att låsa in honom.
Hur hanterar man enklast detta samt att katten skall vara inne i ett dygn efter kastreringen. Lugnar han ner sig när katt- honorna slutar löpa och är hemma mer eller måste vi chansa på att han är hemma när det är dags att åka till veterinären?
Undrar också hur han förändras efter en kastrering, minskar jaktinstinkten och blir alla kastrerade hankatter feta? Det är en hittekatt så vi vet inte hur gammal han är, kan vi ändå kastrera honom?
Eftersom det troligen är en sk. sommarkatt, kan hans förra ”ägare” komma och kräva tillbaka honom? Personligen tycker jag inte att sådana människor skall ha djur över huvud taget, men vad säger lagen (om det finns någon)? Katten är pigg och verkar må bra, men har bruna ”skorpor” i öronen, något som tycks besvära honom, kan detta vara skabb och hur behandlar man detta? Han får omväxlande torrfoder och ”burkmat”, men hur mycket är lagom för en ca. ett år gammal hankatt, som väger ungefär tre kg.

Tack på förhand
Kristina


Hej Kristina!
Katthonorna slutar i och för sig aldrig med att löpe utom en kort period i november, så det finns inte annat sätt att göra det här på än att ta in honom för kastrering.
Har dina föräldrar inte ett källarrum e.d. där det inte gör så mycket, om det strilas i ett par dygn? Det kan ju också tänkes, att han kan lära sig att använda en kisslåda.
Jaktinstinkten kommar inte att minskas efter kastrering, tvärtom fångar många katter flera möss efter en kastrering, för att dom inte mer blir ”distraherat” av könsdriften.
Kastrerade katter kan bli feta, om ägarna inte skär ner på maten. Efter kastrationen minskar deres behov för kalorier betydligt, för att dom levar ett lugnare liv. Om han väger tre kg., går det bra att kastrera honom. Min veterinär tycker att katten skal väge 2½ kg innan den kan kastreras.
M.h.t. de förra ägare känner jag tyvärr inte svensk lagstiftning (jag är dansk), men jag är säker på, att den lokala polis kan upplysa er om det.
De bruna ”skorpar” i öronen kan vara öronkvalster eller också bilder han bara särskilt mycket öronvax. I båda fall kan veterinären ta hand omproblemet samtidig med kastreringen. Det är mycket svårt att säga exact hur mycket mat han skal ha, men om han är slank nu, skal ni väga honom så ni vet vad hans idealvikt är, och sen känna er för.

Vänliga hälsningar
Niels Peter