‹ Sårskador

Har sårskorpa på huvudet. Kan man tvätta med sårlösning?

Hej!

Min lilla katt Theo, 14 veckor, har någon sårskorpa på huvudet, precis bakom örat. Han har aldrig varit utomhus. Har endast träffat sina syskon + kattmamman och vår hund samt fåglar. Han verkar inte ha besvär med klåda. Kan man tvätta med någon sårlösning? Kliar ej. Kanske har han fått något nafs från vår hund som väger fem kg, avundsjuk och vaktar sina matskålar, vi har ett sett något sådan bråk utan bara att vår hund markerar ibland.

Hälsning
Anki Sjöberg

Hej Anki!

Det är alldeles säkert så att det är din hund som nafsat till Theo. Hundar kan bita till ganska rejält och tom. döda en liten kattunge, så var försiktig när de umgås. Det är ganska lätt för en hund att knäcka nacken på katten antingen med ett slag av tassen eller med ett bett.
Såret kan du göra rent med litet saltlösning eller kamomillte som är desifiserande. Inget av dessa är giftigt för varken katten eller hunden om de skulle komma i beröring av det. Koka upp lite vatten, ha i en knivsudd salt och låt stå tills det kallnat och badda sedan ett par gånger om dagen. Om du väljer kamomill så tillred det precis som te. Låt svalna och badda på några gånger om dagen. Om du väljer saltvatten kan det svida om såret är öppet, du kan spara lösningen. Vilken du än väljer så låt den inte stå i kylskåp i mer än ett dygn. Spara i en burk med lock så det inte kommer något i som kan bilda bakterier. Om det inte skulle bli bättre på ett par dagar så får du kanske rådfråga veterinär. Det kan bli infekterat och då behöver du en salva.

Lycka till!
Vänligen Liza