‹ Graviditet

Har min katt kattungar?

Hej
Jag har en ung katthona (perser), som löpte för några veckor sen. Då var hennes halvbror på och försökte para sig (vet inte om det lyckades). Upptäckte sen att hennes spenar var lite rödare än vanligt, trodde då att hon var dräktig.
Men jag har en annan hona som har ungar. Tror nu att de kan tutta på hennes spenar så att de blir röda. Min hona är tio månader och har aldrig haft några egna ungar, kan hon tillåta att kattungarna tuttar på henne?
Nu vet jag varken ut eller in är hon dräktig eller ej. Var hos en veterinär som kände nåt men var ej säker, lär även en annan veterinär känna och hon kunde inte känna nåt men tyckte att spenarna var röda.
Kan det vara svårt att känna om de är ungar i magen? Min andra hona är en huskatt och hon har ju skött sig själv angående parning och sånt där. Hoppas på svar snart.

Hej då från Mari


Hej, Mari!
Om alla spenar är röda (det finns åtta), tror jag, hon är dräktig. Om de bara var röda på grund av kattungerna. Skulle det bara vara de spenar, dom har tuttat på, som var röda. Det är mycket sannolikt, att hon skulle tillåta ungerna att tutta även om hon inte har haft eget kull.
Det kan särskilt i början av dräktigheten vara svårt att känna, om det finns kattunger i magen, även för en erfaren veterinär. Men om hon är dräktig, vill hon så småningom börja äta mer än vanligt, och från fyra-fem veckor inne i dräktigheten kan man börja se magen växa.

Vänliga hälsningar
Niels Peter