‹ Parning

Hankatten går fram till andra katter och ”tuggar”. vad är det?

Hej!

Jag har två katter, en hona och en hane. De är ca. ett år gamla och för några veckor sen började vi släppa ut dem för de blev för jobbigt att ha inne dem hela tiden. Det går jättebra att ha dem ute, de går ut och in hur de vill nu på sommaren. Har sett att hankatten, Casper, ibland går fram till en annan katt och ”tuggar” i luften.
Jag håller även på med hästar och har sett detta beteende mellan tex. föl och äldre hästar, fölen tuggar då i luften för att typ visa sig underlägsna. Är det samma sak för katter?
Undrar också lite om parning. Casper och Sötis, som honan heter, parade sig rätt mycket när de blev könsmogna, men Söts blev aldrig med ungar. Nu har de slutat med det, vad vi har sett i alla fall. Kan det bero på att de är för bra kompisar? När de är ute ser vi både Sötis med andra hanar och Casper med andra honor. Vi har tänkt att kastrera Casper, är 15 månader en bra ålder?

Jenny

Hejsan Jenny.

Casper kan du lugnt kastrera nu, inga problem. Och om du inte ska para Sötis, kan det vara en bra idé att sterilisera henne på samma gång.
Att Sötis och Casper försökt para sej förut kan vara ett sätt att visa vem av dem som bestämmer, inte alltid de ”lyckas” med parningen, även om det kan se ut som att de gjort det. Det kan även vara så att Sötis helt enkelt var för ung – har hon börjat löpa än?
Samma med beteendet som Casper visar andra katter när han är ute, samt att det kan vara så att han gör så istället för att morra och fräsa. Du kan även se samma beteende på en katt, som ser en fågel :-) Lycka till med katterna!

Mvh
Suss