‹ Tand och mun problem

Göra något åt underbett?

Hejsan!

Jag undrar om det går göra något åt underbett på katter? Jag vet att det i utställning- sammanhang brukar accepteras två millimeter hos perser (om jag inte misstar mig?), men vår unge har närmare fem millimeter!
Det känns väldigt tråkigt att inte kunna ställa ut honom, eftersom han vid fem månaders ålder tog ex1 och BiV. Men främst är jag oroad över att han ska få problem med underbettet. Redan nu gnisslar han tänder när han gäspar, och ibland när han äter…
Går det att rätta till det här hos veterinären, eller? Jag misstänker att det inte kommer att växa bort, eftersom det ökat ju äldre han blivit. Vore väldigt tacksam för alla råd jag kan få!

Hej!

Det tråkiga med underbett är att när de kommer, kommer de för att stanna….I alla fall om det ökar i samband med att de permanenta tänderna har kommit eller är på väg. En kattunge som är hur lovande som helst kan på kort tid utveckla ett större underbett och i vissa linjer kan det vara ärftligt betingat.
Jag skulle tro att det enda du kan göra åt detta är att låta en veterinär titta på det. Anser han att katten har eller kommer att få problem med detta i framtiden kan han eller hon säkert också ha en lösning på detta. Eftersom det inte är ett sk. ”skevt” bett det gäller vet jag inte om det hjälper att dra någon tand för att katten ska slippa problem.
Mitt råd till dig är alltså att låta en veterinär (kanske någon som är specialiserad på tänder/ munproblem titta på detta. Självklart kan du väl också pröva ställa katten i öppen klass så får du ett utlåtande av en domare om du vill!

Hälsningar
Mariana