‹ Katter & flyttning

Gjorde jag rätt omplacering?

Jag skaffade en kompis till min honkatt, men det visade sig att hon inte alls ville ha sällskap. Hon terroriserade den nya hankatten, bl.a. tog hon sats och sprang mot honom och nästan hoppade bock på honom. Han blev så nervös och skärrad så han fick istället flytta till mina föräldrar. Då blev både hon och han helnöjda.
Hankattens nya hem är ca. 40 mil från mig och jag åker bara dit några gånger per år. Trots det så visar han med hela kroppen att han känner igen mig. Han har en lång hälsnings- procedur där han ”jampratar” enträget, står och tittar mig i ögonen, och följer efter mig.
Han trivs jättebra där han är nu och jag känner att det var bra att lämna honom där. Men min fråga är om han vill säga något, eller om han bara hälsar. Hur mycket kommer katter ihåg av tiden som kattunge?

Hej Linda
Det tycker jag låter som att du gjorde ett jättebra beslut. Det är faktiskt väldigt viktigt att man tänker på djuret i första hand och vad som är bäst för det. Många tänker ibland bara på vad som passar dom själva bäst och glömmer ibland bort vad djuret skulle tycka vore bäst för dom.
Djur i allmänhet kommer ihåg mycket av sin tidigaste tillvaro. Däremot tänker dom naturligtvis inte på det under sin framtida tillvaro om det inte är med saknad och för att dom kommit till ett dåligt hem. Djur glömmer aldrig bort en person som varit snälla mot dom kontra tvärtom. Därför beter dom sig alltid på ett visst sätt vid ett möte med en gammal bekant. Oavsett om det är en människa eller ett annat djur. Positivt om det varit en bra upplevelse eller tvärtom vid annan situation. Vad din katt vill säga dig. Ja han kanske helt enkelt bara vill berätta hur kul det är att se dig och att han har det bra och kanske fram- förallt visa dig att det var ett bra beslut du gjorde och att han trivs väldigt bra i sitt nya hem. Svårt att säga så här per mail men var du glad över att du får ett så välkommet bemötande från din gamla katt, *fniss* det är ju alltid kul att känna sig välkommen och omtyckt, eller hur?
Ha det bra i fortsättningen och var glad över att katterna trivs så bra i sina olika hem. Då har du ju verkligen tänkt på katternas bästa.

Mvh
Annalena Nyström
Djur-kommunikatör för ökad förståelse ägare – djur