‹ Ögonproblem

Geggiga ögon och spyr även hår

Min katt har någon sorts kladdig gegga runt ögonen. Är det farligt? Vad är det för sjukdom? Hur botar man den? Katten är också väldigt tjock och den äter hårtussar från sin päls, och spyr sedan upp det. Vad ska jag göra? Snälla hjälp mig!

Katten kanske har fått ett litet sår i ögat eller på ögonlocken, som gör att det varar sig. Du kan ju prova med att rengöra ögat flera gånger om dagen med koksaltlösning (finns på apoteket) och ha i Noviformsalva (lindrigt bakteriedödande, finns också på apotek) och se om ögat blir bättre. Är blinkhinnan framme också?
Det kan också vara allergisk reaktion eller för trånga tårkanaler. Blir han inte bättre bör du uppsöka veterinär, har han en infektion i ögat så bör han få receptbelagt ögonsalva.

Att din katt är tjock, du bör försöka få honom att banta, dra in på maten något. Är det en långhårskatt? De har lättare för att få i sig en massa päls när de slickar sig, och spyr upp detta. Det är fullt naturligt. Du kan borsta och kamma hans päls för at få bort löst hår. Om han direkt äter av sin päls, dvs. rycker bort tovor ur pälsen, kan detta bero på flera orsaker, hudirritationer, hormonförändringar etc.. Till och med nervös besvär. Detta är något som en veterinär måste kolla upp.
Jag föreslår att du börjar med att kamma och borsta pälsen och se om det blir bättre. Gör det inte det kan det vara dags att rådfråga en veterinär, för det kan vara så många olika orsaker till detta.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden