‹ P-piller

Ge p-piller innan parning?

Hej!

Min katthona (cornish rex) löper för första gången, och nu undrar jag om det är farligt att ge henne p-piller om jag planerar att para henne (en kull) innan kastrering.
Har hört att det är bättre att låta henne löpa ända till parningen (detta kan ju ske först om några månader), eftersom livmodern annars kan ta skada.

Hej!

Skall du para din hona inom några månader tycker jag att du inte skall ge henne p-piller innan parningen. Ger man p-piller bör man sluta i god tid innan man parar katten, så katten hinner löpa ett par gånger innan parningen.
Åsikterna går i sär när det gäller p-piller, min erfarenhet är att det kan vara ett ”nödvändigt ont” att ge p-piller, om honan t ex löper oavbrutet gång efter gång, och man inte tänker ta en kull efter henne inom en vettig framtid. Eller om man måste för att man har hankatt också.
I ditt fall skulle jag låta henne löpa fram till parningen. Och kastrera henne efter att ungarna blivit i alla fall 12 – 13 veckor. Hon kan börja löpa igen när ungarna är runt tio veckor.

Lycka till!
Mvh / M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden