‹ Perser

Går Perser och Brittish Shorthair bra ihop?

Hej!
Jag funderar på att skaffa katt, och då kanske två, eftersom alla husets människor är hemifrån cirka sex timmar per dag.
Det jag undrar är om i så fall går bra att ha två olika raser. Jag vill gärna ha en brittisk kort- hårskatt och min dotter önskar sig en perser. Passar de ihop? Ska vi i så fall köpa bägge samtidigt, så att de kommer hem till oss samma dag? Vad är bäst – två ungar eller en vuxen omplaceringskatt och en unge?
Jag har aldrig haft katt tidigare, så jag känner mig lite osäker. Undrar även om vi bör välja honor eller hanar, eller en av varje? OM det blir av med kattköpet, vill jag givetvis att det ska bli så bra som möjligt, så jag vore tacksam för goda råd.

Gunilla

Hej Gunilla!
Perser och Brittish Shorthair skulle säkert gå bra ihop. Båda har ett lugnt temperament, även om britten kanske är mer livlig än perser. Det lättaste, när man ska ha två katter till- sammans, är att man skaffar två kattungar ungefär samtidigt. Men en vuxen och en unge brukar gå bra det med. Däremot kan det vara svårt att sammanföra två vuxna katter.
Om det skall vara honor eller hanar, har i praktiken inte så stor betydelse. Det finns dock en tendens till att hanar blir lite mer sociala och gosiga som vuxna än honor. Men eftersom det finns stor individuella variationer på detta, tycker jag inte att man ska lägga så stor vikt på detta.
Viktigare är det, om ni känner en bra kontakt med kattungen, när ni besöker uppfödaren. Ni ska därför försöka att se om det finns någon kattunge som ni har bättre kontakt med än andra.

Hälsningar
Niels Peter