‹ Aggressivitet/irritation

Fräsande/Exem

Jag är bekymrad över min snart ettåriga halvabessinierhona. Hon har alltid varit glad och aldrig fräst och varit lättirriterad. Nu har hon börjat fräsa åt oss.
Exempel: Hon gick ut i trappen i hyreshuset, satte sig i fönstret och fräste , morrade när vi pratade med henne. Hon har också fräst åt vår granne när hon klappade henne och åt en annan bekant som hon brukar gilla att leka med.
Hon är tillgiven mestadels men väldigt lättirriterad och uppträder som ovan. Hon har eksem som har blommat upp igen på bakbenet. (Vi har varit hos veterinären flera gånger). Hon fräste dock ej när hon hade eksem i våras. Hon brukar vara harmonisk Hon fräste då och då i somras men har blivit värre. Varför fräser hon så kraftigt och mycket? Saknar hon en kompis? Är hon osäker eller har ont? Finns det kattpsykologer?


Hej Aila
Finns det kattpsykologer, jag jobbar som djurkommunikatör och det är väl det närmaste man kommer. Jag ger ju också råd pga. vad djuret själv berättar om vad som hänt.
När det gäller din katt så är min första fråga om hon är kastrerad. Det låter som om det är hormoner som spökar. Är hon det så kan det ta lite tid innan hormonerna lugnar ner sig efter ingreppet. Är det inte så att hon är det så är mitt råd att göra det.
Det är jobbigt med hormoner och ger man p-piller så har man ofta hormonproblem iallafall, dessutom är det inte så bra med långvarigt ätande.
När dessa typer av problem uppstår brukar det nästan alltid bero på detta. Helt enkelt för att katten själv inte känner igen sitt beteende och känner sig konstig. Precis som tonåringar inte förstår vad som händer med dom och bara beter sig utan att förstå dom måste bara.
När det gäller eksemen skulle jag behöva lite mer info för att svara. Du kan också pröva att ge lite b-vitaminer inköpta på apotek. B-kombin där människor tar tre per dag och katt bör ta om dagen i ca 7 dagar. Man kan inte överdosera utan kissar ut resten. Det kan lugna ner men skicka svar först om hur det är med kastrering.
Visst kan hon sakna en kompis men det beror ju på hur mycket du är borta och hurdan hon själv är i temperamentet.

Mvh
Annalena Nyström
Djurkommunikatör för ökad förståelse ägare – djur