‹ Uppfödning

Frågor om uppfödning!

Hej!

Jag heter Rebecka och är 25 år. Jag planerar att börja med en uppfödning av antingen Bengal, Burma eller Abessinier. Vilken ras är lättast att föda upp med tanke på att jag är en nybörjare?
Hur mycket kostar det att ha en uppfödning? Jag tänkte enbart ha honor , två stycken av olika raser, går mina planerade raser ihop? Är det väldigt svårt att vara uppfödare?

Tacksam för svar!
Hälsningar från en kommande uppfödare!

Hejsan!

Jag är själv uppfödare av Burma. Bengalen vet jag tyvärr inte så mycket om, Abessiniern anses vara ganska lätt att föda upp, liksom Burman.
När du väljer ut honorna, oavsett rasen, bör du välja honor som är friska, har bra stamtavlor, dvs. att förfäderna är/varit friska.
Bäst är att vända sig till rasringarna för dessa raser. Burma (finns två rasringar):
BurmaAlliansen
Ordförande Peter Zetterholm, tfn 08-530 250 95
E-Mail: peter.nimrods@telia.com
E-Mail till BurmaAlliansen: burmaalliansen@yahoo.com
Peter Zetterholm är en mycket erfaren uppfödare, och mycket kunnig när det gäller avel och uppfödning.
Burmaklubben:
Louise Buchman – tel: 08-742 18 08
E-Mail: burmaklubben@mail.bip.net

Jag vet att Burman och Abessiniern går bra ihop, då jag känner uppfödare som har bägge dessa raser. Jag skulle tro att även Bengalen går bra ihop med Burman och/eller Abessiniern.
Det kostar 1000:- att inregistrera ett stamnnamn hos SVERAK. Adressen till SVERAK är:
Sverak’s kansli
Åsbogatan 33
504 56 BORÅS
Tfn: 033-10 15 65

Du måste också vara medlem i en SVERAK ansluten kattklubb. SVERAK kan upplysa om vilken kattklubb som finns närmast där du bor. Sedan tillkommer ju avgifter för stamtavlor när du fått kattungar.
Avgift till hankattägaren för parningen, brukar vara runt 500:- för parningen, och sedan 500:- per kattunge. Veterinärkostnader tillkommer, honkatterna skall ha intyg att de är fria från navelbråck, vaccination, försäkring. Planerar du att vara uppfödare är det förståndigt att ha en Avelsförsäkring på honorna och kullarna.
Svårt och svårt att vara uppfödare. Det är väl snarare så att när det inte går som det skall, t ex om det tillstöter komplikationer vid förlossningen som man kan tycka att det är ”svårt”.
Burman har ryckte om sig att vara en katt som är bra på att ta hand om sin avkomma, Är ungarna friska så sköter honan allt jobbet i början. Sedan tillkommer ju mera jobb när ungarna skall vänjas av, de skall bli rumsrena. Själv tyckte jag allt detta gick bra. Lycka till och välkommen till kattuppfödningen.

Med vänliga hälsningar
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauers