‹ Stamnamn

Frågor om stamnamn och avel

Hej!

Jag har en liten fråga angående stamnamn och avel. Jag har en brunmaskad birmaflicka som nu är fem månader och som jag senare hade tänkt att para. Om någon vecka får jag hem en lilamaskad birmapojke som jag har köpt från samma uppfödare. Dessa två hade jag tänkt att para (naturligtvis senare när tiden är inne för dem båda). Jag har diskuterat detta med uppfödaren och hon säger att det är helt okej att para dessa två katter.
Nu undrar jag, vad krävs det för att jag skall kunna få söka ett stamnamn och vad krävs det för att få börja med avel. Jag hade ju nu inte tänkt ”börja avla på heltid” men jag är intresserad av att kanske ta en kull om året i ett par år. Hur länge är det okej att ha honan i avel och hur länge ”orkar” hanen gå runt och vara okastrerad? Tack för en jättebra sida!!!

Pernilla

Hej!

Först så hittar du på tre förslag till stamnamn och skickar in dom förslagen till Sverak, om det är där du är medlem via din kattklubb, samtidigt så skall du betala in kostnaden för reg. Tala med din klubb så kan dom hjälpa dig med hur du skall gå till väga.
Hur länge du kan ha hankatten okastrerad beror ju helt på hur han beter sig, om han börjar spraya ner hemma så kan det ju bli mycket besvärligt, för den urinen luktar otroligt starkt. En del hankatter sprayar mycket, en del inte alls, så det är helt beroende på individ. Honan måste du ju låta gå på p-piller för att inte få oönskade kullar och alltför länge skall man inte ha honor på p-piller. Ett par tre år tycker jag är max.

Inger