‹ Förlossning

Frågor om förlossningsprocessen

Hej!
Jag och min kille ska åka och hämta en katthona som troligtvis är dräktig, och nu så undrar jag om du kan ge oss lite info om hur man ska göra när det är dags för henne att föda. Ska man hjälpa henne eller låta henne vara ifred? Hur länge diar kattungarna?
Vi har en katthona nu som är elva månader, kommer det att funka mellan dessa två?
En del säger att det inte går, andra säger att det brukar gå bra efter cirka en vecka. Vet inte vad jag ska tro…

Mvh
Linda.


Hejsan Linda.
Det här var en liten klurig fråga…
En katt som är dräktig är ganska känslig för flyttar och nya kontakter. Det kan med andra ord bli lite knepigt att få båda katterna att komma överens.
Helst ska man inte utsätta en dräktig katt för för stora förändringar under dräktigheten. Men skulle hon nu vara dräktig, och ni bestämmer er för att ta hem henne, så låt henne få ta det väldigt lugnt med kontakten med den andra katten. Räkna med att hon kommer att vara tjurig på den andra ett bra tag – men låt katterna få ta allt i sin egen takt.
När ni tar hem henne, se först till att ni släpper in henne i ett rum med en dörr, t.ex. köket. Låt henne vara i transportburen en stund innan ni släpper ut henne. Låt henne sen få nosa runt på allt i sin egen takt, kolla upp var matskålar osv. finns. Sätt gärna in en toalett i köket också, men så långt bort från maten som möjligt, eftersom katterna inte tycker om att ha låda och mat för nära varandra.
Låt henne få kolla upp allt i sin egen takt i ett par timmar, kela med henne när hon vill det, och låt henne sen få vara ensam en stund. Gå ut och kela med den andra katten en stund, och gå sen tillbaka till köket. Då kommer hon att känna lukten ännu mer av den andra honan – även som den första katten gjort när ni kommit ut från köket. Låt henne få göra allt i långsam takt – ni kanske kan låta dom vara ifrån varandra det första dygnet i alla fall – långsam tillvänjning alltså.
När ni sen låter dom hälsa på varandra, var med – men ingrip inte om det inte blir slagsmål. Katter löser sånt här ganska bra, men som sagt – är hon dräktig kan hon vara lite tjurig på den andra katten.. Det viktigaste är att hon känner sej trygg !! Och det kan som sagt ta allt från en timme till några veckor innan de kommer helt överens.
När hon sen ska föda, se till att hon har ett ställe att föda på. Gör gärna en förlossnings- låda, eller bädda i en lagom stor kartong, byrålåda eller liknande – och ställ den på ett lugnt ställe. (Jag brukar ha min låda bredvid sängen). Katten brukar själv leta upp ett ställe, håll koll på henne.
En katt är dräktig mellan c:a 60 – 70 dagar, men mina har alltid hållit sej till runt 63 dygn. När katten pockar på uppmärksamhet, spendera tid med henne.
Mina har alltid velat ha mej med för att ”hålla tassen”, så det kan ta lite tid. Mamman sköter för det mesta allt själv, men se till att ha extra handduk, varmt vatten, steriliserad nagelsax (till navelsträng) ifall hon behöver hjälp. Ha gärna en våg också, så du kan kontrollväga kattungarna, så du ser om de går upp i vikt när de börjat dia. Låt henne vara frånskild från den andra katten vid födseln. Ni kan låta den andra honan få hälsa på efter några dagar, om mamman tillåter det, men under uppsikt !
Vill kattmamman ha hjälp märker du det, de flesta vill som sagt gärna ”hålla tassen” med matte när det är dags. Ha gärna kontakt med en veterinär, som du kan ringa till om det skulle ske något under förlossningen, så att ni snabbt kan få råd och hjälp.
Kattungarna diar upp till nio-elva veckors ålder c:a, det varierar. Men efter c:a sex-åtta veckors ålder kan du låta dem smaka på annan mat. Gå gärna in på denna sida på Svenska Katters Sida så har du en massa bra tips om hur du ska göra.
Lycka till med katterna och ev. blivande kattungar!

Mvh
Susanne Wahlborg