‹ Introduktion av kattunge

Frågor kring introduktion av första kattungen

Hej!
Om fyra veckor får jag min efterlängtade lilla kattunge. Det är första gången jag har katt och det finns en del frågor som jag skulle vilja få svar på.
1. Är det bra att ge kattungen t.ex. Whiskas torrfoder som är speciellt för kattungar?
2. Räcker det om man bara ger torrfoder + vatten?
3. Jag har läst att man ska ge kattungar grötmjölk tills de är 16 v. Stämmer det?
4. Kan man ge kattungen vanlig burkmat? På förpackningen står det ju att det är till för vuxna katter.
5. Vad kan hända om man får kattungen för tidigt, dvs. när den är ca. åtta-tio veckor? Om man får en katt som är så ung, vad kan man då göra för att den inte ska få problem med magen eller något annat otäckt?
6. Hur ska jag hålla min lilla kissemiss frisk. Jag vill inte att det ska gå som för min kanin som jag hade för några år sedan som helt plötsligt dog utan förvarning, ett år gammal.
7. Har ni några tips om hur jag ska sköta min katt så att den mår bra och lever länge? Tack på förhand.

Susanne

Hej Susanne!
Vad kul att du skall skaffa katt! Du har en del funderingar kring detta. Som svar på dina frågor vill jag säga att du visst kan ge kattungen bara Whiskas kattungetorrfoder. Men det finns speciell kattungemat, dels på burk och dels i påse. Den heter Whiskas och Iams (burk) och finns att köpa i djuraffär eller i snabbköpet. Tänk på att inte ge kattungen burkmat direkt från kylskåpet! Då kan den bli lös i magen. Låt maten stå framme en liten stund ca. fem minuter så den blir litet varm men inte för länge!
Grötmjölk har jag aldrig hört talas om förut, men någonting som jag gav min kattunge och som jag tycker är väldigt bra är majsbarnvälling. Sen kan du ge den vanlig mat som kokt ris, kokta makaroner, ägg, fisk, kött, smörgås. Ge den inte kokt potatis eller mjölk för det kan den bli lös i magen av. Ge den friskt vatten att dricka. Byt vatten ett par gånger om dagen.
Angående hur man undviker att katten blir sjuk och dör som din kanin. Ja, jag tror inte att det berodde på att du gjort någonting fel med kaninen. Det är tyvärr så att det inte alltid går bra med djuren hur väl man än sköter om dem. De kan vara sjuka från födseln eller få en sjukdom som de dör av. Det behöver inte vara vårt fel. Bara du gör ditt bästa för din katt och njuter av varje minut så ska du se att allt ordnar sig.
Jag tycker att du skall få den undersökt av veterinär när du fått den och få den vaccinerad så skyddar du den mot vissa sjukdomar. Sen skall du inte låta den gå ut själv. Gå promenader med den i kattkoppel om du vill att den ska gå ut. Se till så att den har en säker hemmiljö dvs. inga giftiga växter i dess närhet, se upp med heta spisplattor så den inte hoppar upp på dem osv. Ungefär samma regler som för småbarn! Jag tror att det kommer att gå jättebra. Lycka till med din katt!

Vänligen
Liza