‹ Diverse kattfrågor

Fråga om mat, vikt och kastrering

Hej
Jag har två katter som är tio månader gamla, varav den ene jag är lite orolig för.
Hon är för det första något spinkigare än den andre, men om det beror på att dom inte är helsyskon vet jag inte. Problemet är att denne lille tjej, vid namn Pandora, har under en längre period haft lös mage, det bara rinner av henne och hon går ganska ofta på lådan. Hon får samme mat som den andre katten, Medea men den har inga bekymmer med magen.
Problem två är att denne lille söte sparv också verkar ha kronisk nysning om det finns något sådant. Ofta får hon nysattacker med små nys som blir en stor prosit. Ibland är det som om det vore täppt i näsan innan nysningen kommer. Detta har hon haft besvär av sedan vi fick henne elva veckor gammal. Är det något att bekymra sig över, tror ni att det kan vara allvarlig?
Funderar även över kastrering. Båda är innekatter, skall man kastrera dem ändå? Vilket är bäst för katterna? Pratat med veterinär och hon sa att om de är innekatter så behövs det ej, men har även hört från andra håll att det är bra att kastrera dem hur som helst. Kan det bli komplikationer i samband med kastrering. Vad händer de närmaste dagarna efter kastrering?

Johanna


Hej Johanna!
Du undrar varför din lilla katt Pandora nyser ofta och är lös i magen och är mindre än din andra katt Medea. Hon har nyst sedan du fick henne säger du.
Katter kan vara allergiska precis som människor. Det finns även kronisk snuva. Det kan vara någonting i hennes miljö som hon reagerar på t.ex. parfym, hudkräm, tvättmedel eller kattsanden. Men det kan också vara en sjukdom. Har du rådfrågat veterinär? Det kan vara något ärftligt som hon fått från någon av sina föräldrar. Eftersom din andra katt inte visar några tecken så tror jag inte att det smittar. Är de vaccinerade? Du bör inte vaccinera henne när hon nyser!
Angående den lösa magen så kan det vara mask. Har du avmaskat henne? Det kan också hänga ihop med nysningarna. Det kan också bero på att hon äter för mycket åt gången eller att maten är kall (burkmat). Försök med att avmaska henne och att ge henne mat i mindre portioner och prova gärna kokt fisk, t.ex. torsk. Det är bra för dålig mage. Ge henne inte mjölk eller potatis för det kan göra så att magen blir lös. Du kan ge henne barnvälling majsvälling i så fall. Du kan ge henne kokt ris tillsammans med fisken och även smörgås med smör är bra.
Hon är mager och behöver gå upp i vikt verkar det som. Fast det är ju med katter som med oss människor att vi är olika stora. När du sen går över till burkmat så servera den inte direkt från kylskåpet utan låt den stå framme i ca. fem minuter så den blir litet varm. När du börjar med burkmaten så ge henne lite åt gången, smakportioner, och lite av den andra maten. Öka sedan på med burkmaten och minska den andra maten. Du kanske bör byta burkmats- sort? Jag ger alltid mina katter IAMS. Du behöver inte ge burkmat om det inte skulle fungera. Katter klarar sig på vanlig mat bara man ger dem köttprotein, ägg, kött, fisk är bra mat om det blandas upp med ris, bröd, makaroner. Vissa katter gillar gröt t. o. m. De kan även få bara torrfoder. Vatten är väl den dryck som är bäst. Ibland glömmer man byta vatten. Det kan ge lös mage om katten är känslig. Man får inte glömma att diska ur vattenskålen ordentligt heller eftersom det kan hamna matrester i vattnet som då bildar bakterier som kan ge lös mage.
Hoppas att du kommer till rätta med problemen! Angående nysningarna så får du prova dig fram med hjälp av mina råd eller så fråga en veterinär! Kanske hade en undersökning lugnat dig? Du undrar över kastrering. Det är ett vanligt ingrepp som utförs under narkos. Det är en operation och katten mår ganska dåligt efteråt. Den sover några timmar, kan kräkas och är vimmelkantig. Man får passa den noga för den vill hoppa omkring som den brukar men det kan och får den ju inte. Den kan må dåligt ett par dagar och måste ha tratt kring halsen så den inte biter upp stygnen. Jag tycker inte du behöver operera dina katter om de skall vara innekatter. Om du däremot ger dem p-piller så överväg en operation eftersom p-piller kan ge tumörer. Det kan bli komplikationer, men är ovanligt. Katten kan också ändra sig i humör och sätt. Den kan bli slö och trött. Den kan bli arg (det blev min lilla gosing!) och den kan bli matfixerad. Jag tycker inte att du behöver kastrera dina katter om de är innekatter och inte äter p-piller.
Sedan tycker jag att du kanske borde få din Pandora undersökt av veterinär för att få fastställt att allt är ok för din egen skull. Om hon äter och leker så tror jag att hon mår ganska bra trots sina nysningar och lösa mage, men man kan ju inte låta bli att oroa sig. Lycka till!

Vänligen
LIZA