‹ Diverse kattfrågor

Fråga om att rensa öron, upphetsad hankatt & klippa klor

1. Ska man rensa kattens öron? Min katt är väldigt smutsig i öronen.
2. Är det vanligt att hankatter blir upphetsade när man klappar dem? Han är ej kastrerad ännu.
3. Ska man klippa deras klor om det är en innekatt?

Camilla Lexe


Hej Camilla!
På din första fråga vill jag svara att du kan torka ur öronen försiktigt med en stor tuss bomull som du fuktat lätt i litet ljummet vatten. Men den får inte vara riktigt blöt så det rinner ner vatten i kattens öron. Ta en tuss till varje öra. ANVÄND INTE TOPZ ! Om katten krafsar mycket på öronen eller kastar med huvudet eller om det är brunt som finns i örat kan det vara skabb och då måste du nog gå till veterinär. Då får du medicin till din katt – oftast droppar – så blir den snart bra igen. Om det luktar illa ur öronen kan det vara inflammation. Så som du beskriver din katts öron så tycker nog jag att du bör fråga veterinären.
2. Ja en katt oavsett om det är hane eller hona blir lätt upphetsad och både klöser och biter riktigt rejält om man klappar eller leker med dem. Katten leker med sina syskon eller kompisar på det viset och du är nu en av hans kompisar och han ser inte någon skillnad på kattkompis eller människokompis! Det kan hjälpa om han blir kastrerad men det är inte säkert. Han lugnar dock ner sig med tiden. Du får se till att han leker sig trött med olika leksaker t.ex. boll eller leksaksmöss, en klätterställning är också bra.
3. Nej, jag anser inte att det behövs. Om man har en bra klösbräda eller kan sätta upp riktiga träbitar att klösa på så räcker det. Lycka till med din katt!

Vänligen
Liza