‹ Diverse kattfrågor

Föräldralösa kattungar vi tagit hand om, många frågor!

Hej!
Jag har hittat två föräldralösa kattungar, deras mamma är troligen död. Jag tror mamman var en Norsk Skogkatt. Kattungarna är cirka tre veckor gamla (jag har haft dom i fem dagar) och dom kan gå rätt så bra.
Jag och min storasyster matar dom med en pencelinspruta, vi har en djurnappflaska men dom biter oftast bara på den så det inte kommer någon mjölk (fast ibland går det). Dom får modersmjölksersättning (för första veckan). Den ena har bajsat själv en gång, men dom är lösa i magen hela tiden. Min pappa tror att det beror på att dom inte har fått mat på ett tag, är det så?
Båda två väger cirka 200 gram, är det en lagom vikt för dom? Vi ska behålla en men vi ska ha båda tills vidare. När jag börjar i skolan den 21/8 så blir dom ensamma ibland, för jag tycker vi ska behålla båda tills dom blir tillräckligt stora för att vara ensamma i cirka sex timmar om dagen. När är dom tillräckligt stora för att vara helt ensamma utan varandra i sex timmar? När kan dom äta vanlig kattmat, hur ofta och vad? Måste jag vaccinera och avmaska den som jag ska ha kvar om den ska bli en innekatt? Hur lär jag dom att gå och bajsa på kattlådan? Vilket sorts strö är bäst? Var köper man katt mynta? Vilka sorters växter kan man ha till dem att äta på?

Hälsningar
Andrea


Hej Andrea!
Så fint av dig att ta så väl hand om kattungarna som du hittat. Förmodligen är mamman överkörd. Det är ingen lätt uppgift du har. Men att mata dem med en spruta är ju bra bara du ger dem mjölken långsamt. Du borde kanske höra med en veterinär om det är rätt mat du ger dem? Den kanske är för stark för deras små magar. Det finns ju särskild mjölkersättning för kattungar som uppfödare brukar använda. Du kanske kan be mamma eller pappa ringa en veterinär där ni bor eller ett djursjukhus. De är ju väldigt små så det är viktigt att de växer och då måste de ha rätt mat med rätt näringsinnehåll.
Sen undrar du om de kan vara ensamma när du börjar i skolan. Det blir en lång tid sex timmar för så små kattungar. Men du kanske kan gå hem på rasten eller mamma eller pappa kanske kan gå hem och ge dem litet mjölk. De börjar snart äta själv- kanske vid fem-sex veckors ålder- och då kan du köpa kattungemat, det är en speciell sorts mat för kattungar som finns i djuraffären. Det finns flera sorter, men jag tycker IAMS är bäst. Annars finns det Whiskas och den finns ibland i varuhusen.
Du kan även ge dem torrfoder för kattungar och fortsätta med modersmjölkersättningen tills de blir sex månader eller så kan du byta ut den mot barnvälling, majsvälling är bra . De kommer nog att behöva det. Kattungar brukar dia sin mamma ganska länge och dessa ju inte är så stora och behöver nog näringen ett bra tag. Du kan ge dem vanlig mat också som smörgås, kokt ris och kokta makaroner, kokt ägg, kött, fisk ja allt som du själv gillar. Du ska däremot inte ge dem kokt potatis eller komjölk för det kan de bli lösa i magen av.
När du går över till kattmat på burk så ge dem inte direkt från kylskåpet utan låt maten stå framme en liten stund ca. fem minuter för det är inte bra med kall mat. De kan bli lösa i magen av det. Glöm inte att de skall ha kallt vatten som bör bytas ett par gånger om dagen. Skölj ur skålen noga för det kan bli matrester i vattnet och då bildas det bakterier i vattnet som också kan orsaka lös mage. När de blivit större kan du låta torrfoder stå framme när du inte är hemma. Du undrar hur ofta en kattunge ska äta. Ja minst fyra gånger om dagen. Men katten är småätare så om du låter torrfoder stå framme så kan den äta när den blir hungrig. Glöm inte vatten! Låt inte vanlig mat stå framme för länge.
Du undrade när man kan skilja dem åt. Om du skall ge bort den ena så bör den nog vara minst tio veckor. Det blir svårt att skilja dem åt för de har ju sällskap av varandra. Du säger att den ena har bajsat en gång. Kattmamman brukar slicka sina barn i stjärten för att få igång magen. Du kan torka dem med litet fuktig bomull eller en tygbit. Kom ihåg att den skall vara fuktad med ljummet vatten. Så undrar du om du bör vaccinera och avmaska. Ja, jag tycker att du bör få den undersökt av veterinär och vaccinerad. Du undrar när de kan gå på låda. Det kan du börja träna dem redan nu. Ta en plastbalja som är låg i kanten så kan de snart kravla upp själv. När du tränar dem så får du lyfta upp dem försiktigt i lådan och gärna när de har sovit och ätit. Katter är renliga djur så oftast behöver man inte göra det mer än ett par gånger så kan de själva sen. Men vissa katter kan det ta längre tid för!
Det finns många olika sorters kattströ men katten tycker ju om att krafsa i lådan så ett strö som det går att krafsa i är nog bäst! Personligen använder jag Miss Cat, men en nackdel är att det dammar. Det finns även strö gjort på returpapper det är bra för det dammar inte men det är inte ”krafsvänligt”! Kattmynta brukar finnas i djuraffären där kan du också köpa kattgräsfrö och så till din katt det gillar de! Vanliga rumsväxter är oftast giftiga för katten! Du får gärna höra av dej igen om du undrar över någonting eller vill berätta hur det går för dina kattbarn. Lycka till!

Vänligen Liza