‹ Fodervärd

Fodervärd låter intressant, men vad innebär det?

Hej!
Mitt namn är Annsofie. Jag undrar vad som menas med att vara fodervärd åt en katt, tycker att det låter intressant. Min favoritras är Helig birma, äger själv en.

Annsofie Smedlund


Hej Annsofie!
Med fodervärd menas att du har hand om katten medan en annan äger katten. Ett exempel:
Jag som uppfödare kan behöva ett hem för en honkatt som jag vill ta ett par kullar på, jag kanske inte kan ha katten hemma på grund av en massa olika anledningar. Du kan då bli fodervärd för denna. Du betalar ingenting för katten, ägaren betalar försäkring och parnings- avgifter och de kostnader som kullen medför. Det är viktigt att man skriver kontrakt för vad som gäller.
När ägaren tagit sina kullar inom en viss föreskriven tid så övergår katten i din ägo. Detta är grovt beskrivet. Det finns varianter på det. Jag själv har som så att fodervärden får 10% av försäljnings- priset, minus omkostnader. Det är inte meningen att man ska tjäna en massa pengar på att någon annan har katten, det är många som har foderkatter med ”slavkontrakt”.
Man ska vara väldigt noga med att läsa igenom avtalet och inte skriva på något som inte känns bra. Det är vanligt att fodervärdar går med på vad som helst bara dom får en katt ”gratis”, men tittar man djupare på många avtal så kostar det mer än det smakar. Därför är det viktigt att man har ordentliga avtal. Du kan hämta hem avtal som SVERAK rekommenderar här. Det kan vara bra att ha detta som grund när du ska göra ett avtal. Det kan finnas olika varianter men jämför och begrunda.

Ellinor