‹ Katter & flyttning

Flytta med katt

Hej !
Har lite funderingar angående flyttning med katt. Bor nu i ett litet villaområde i utkanten av stan och ska snart flytta längre in i stan till en lägenhet i markplan.
Vi har två kastrerade kattbröder, ca ett år gamla, som vi nu tänkt sära på. Den ene följer med mig till lägenheten. Han är van att gå ut och in som han vill, utom nattetid, genom katt- lucka och är väldigt självständig. Kommer han att kunna anpassa sej till ett större bostads- område, eller blir jag tvungen att hålla honom inne? Det finns ett litet skogsområde alldeles i närheten och ingen större väg i närheten. Kommer han att leta sig ”hem” igen? Det är ca. tre km mellan gamla och nya hemmet? Jag oroar mig verkligen, jag vill ju inte att han ska få det sämre än han har nu!
Tacksam för svar!

Vänliga hälsningar
Maud

Hej, Maud!
Det beror på, vad ”ingen större väg” betyder. Om katten kommer från et ställe, var det ingen trafik överhuvudet var, kan även lite trafik bli et problem. Men om det inte finns annan trafik än den lokale, är risken inte så stor.
Om du vil vara helt säker, kan du antingen bygga en kattgård til ham (om det er möjligt) eller läre ham at gå i sele och koppel.
Just efter flytningen bör du hälla ham inne de förste två veckor. Det er i denne periode, risken för at katten söker tilbake, er störst. Katter har et sinnesorgan mycket lik det, flyttfåglar navigerar efter, och som kan registrere skilnad i jordens magnetisme. Dette sinne behövar 10-14 dagar för att ställa om sig til det nye ställe.
Gå med honom de förste gånger, han skal ut, för at säkra dig, at han får markeret sit nye territorium. När han får et självsäkert kropps- språk ute, kan han få gå själva.

Hälsningar, nph