‹ FIP

FIP?

När skall man börja testa de vuxna katterna efter att en unge dött i FIP. Hur lång tid skall man vänta att testa igen och hur många gånger skall man testa.

Hej!

Först vill jag säga att det förefaller vara aktuellt med just FIP lite överallt inom kattvärlden just nu, tyvärr! Flera fall har kommit upp sista tiden och är konstaterade genom obduktion så att inga oklarheter finns.
Om du har ett konstaterat FIP fall så kan du via blodtest kolla upp dina andra katter också – tyvärr är dessa test inte säkra (endast obduktion är det) utan man kan endast se om katten har s k höga titrar i blodet.

En katt kan bära på FIP-viruset från födseln men det behöver inte bryta ut förrän i vuxen ålder och kanske inte ens då eftersom katten kan utveckla antikroppar emot viruset. Du kan också ha en sk. frisk smittbärare, dvs. en katt som bär på viruset, smittar andra katter men inte blir sjuk själv! Det finns också vaccin emot FIP, men tyvärr är det så att säkerheten med detta vaccin ligger på mellan 60-80% så man är ändå inte helt skyddad även om det kanske hjälper litegrand.

Vad beträffar hur du ska testa dina övriga katter: Rekommendationerna är att inte para eller åka på utställning åtminstone 6 månader efter konstaterat FIP-fall, så du bör nog testa dina katter i alla fall ett par gånger under denna period.
Jag hoppas att jag har kunnat vara till hjälp, trots att jag är totalt ”novis” inom just detta område så jag har försökt fråga mig fram…

Mariana

Webm: anm – läs gärna vår FIP artikel!