‹ Kattsand

Finns det ”farliga” ingredienser i klumpbildande sand ?

Jag undrar om det finns några ”farliga” ingredienser i klumpbildande
sand? På min birmahane fastnar det alltid lite där bak och sen tvättar han sig ren med det resultatet att han då givetvis får i sig lite av sanden. Vet ni om det finns någon sand med kemiskt innehåll som man bör undvika?

Irene

Hej Irene !

Kattsand skall inte vara giftig för katter. De flesta sorter är baserade på en sorts lera som kommer från naturen. Det finns en del sorter som man tillsatt parfym till. Om du vill ha ett säkert svar angående just den kattsand som du använder till din katt tycker jag att du skall skriva till tillverkaren och fråga.

Jag känner inte till om det finns någon speciell sort som skulle vara skadlig eller farlig. Men jag tycker att man bör undvika de sorter som har parfym som tillsats eftersom de kan vara allergifram-kallande. De brukar ofta ha ordet DEO i sitt namn. Det säkraste är att läsa på varudeklarationen eller kontaktar tillverkaren eller återförsäljaren. Jag håller med dig om att det kan vara oroande eftersom katten slickar sig och på så sätt får i sig lite av sanden. Jag använder själv Miss Cat till mina katter och har gjort i många år. Den dammar visserligen men skall vara helt giftfri.

Vänligen
Liza