‹ Kattlitteratur

Finns det bra litteratur om katter och sjukdomar?

Hej!

Det är så att jag har en katt som har blivit sjuk och fått någon sorts kronisk inflammation av gallgångarna vilket har gett honom leverskador. Jag skulle gärna vilja veta om ni har något tips på bra böcker som finns att läsa om katter och sjukdomar för den information jag fick av veterinären begriper jag inte mycket av.

Helene

Hej Helene!

Så tråkigt att din katt blivit så sjuk! Hoppas att han mår relativt bra trots allt. Det var synd att du inte fått den information som du ville ha av den behandlande veterinären. Men det är ofta så har jag förstått. Jag tycker att om du vill så kan du vända dig till en annan veterinär och göra en förfrågan. De flesta veterinärer har telefontider då man kan ringa och fråga. Man har alltid rätt till det tycker jag och att be om en ”second opinion” är inte fel.

Man kan också vända sig till ett djursjukhus för att fråga. Jag upplever det ofta som att man inte kan ta till sig den information veterinären ger just vid det ögonblicket. Man är oftast så ledsen att det liksom inte går att förstå.
Jag har själv varit i denna situation ett par gånger. En gång skrev jag ett brev till den veterinär som hade behandlat min katt och ställde de frågor jag ville ha svar på och bad om skriftligt svar. Veterinären både ringde och skrev ett brev. Det gick lättare att ta till sig informationen då än vad det gjorde just i det svåra ögonblicket.

Kanske är det så för dig också? Annars finns det böcker man kan läsa naturligtvis. Men jag är rädd för att det man läser kan vara svårtolkat och att man kan misstolka det eller få ännu fler frågor. Om du vill läsa dig till dina svar så tycker jag att du skall vända dig till biblioteket i din stad och fråga vad de har att erbjuda i bokform. De kan dessutom ta hem från större bibliotek på begäran om du inte hittar det du söker hos dem, då kan de beställa det åt dig. De kan även ta hem studentlitteratur som finns tillgänglig för veterinärstuderande. Det finns ju även bra böcker att köpa i fackhandeln men de är oftast dyra. Därför är låna litteraturen ett bra alternativ. Jag tror dock att det du behöver någon att prata med om detta och att fråga framförallt. Så jag tror nog att det bästa för dig hade varit att rådfråga en veterinär. Hoppas att du får svar på dina funderingar och så hoppas jag naturligtvis att din lilla kisse blir bra igen. Lycka till!

Vänligen Liza