‹ Övervikt

Få ner kattens vikt pga. hans astma

Vi har en hankatt som heter Nosse, han går på kortison pga. sin astma. Han är väldigt stor och vi måste banta honom eftersom han får mer problem med astman annars. Han är sex år och han har haft astman sedan ett års ålder ungefär. Hur skall vi kunna få ner honom i vikt Väntar tacksamt på svar.

Mvh
Jenny

Hej Jenny!

Så tråkigt att din katt Nosse har astma! Men vilken tur att du är hans matte som sköter honom så väl! Vi människor kan öka i vikt av kortison och det är antagligen så även med djur. Om han är kastrerad så är blir han kraftig även av det.
Är Nosse innekatt? I så fall får han ingen eller knappt någon motion! (Jag vet hur det är för jag har en stor gosse på 15 år och sju och ett halvt kg!!) Det är svårt att aktivera honom också pga. astman. Du nämner inte om han är rörlig eller får astma då han springer runt. Han klarar nog av att gå så köp ett koppel till honom och gå promenader inomhus om du inte vill ta ut honom. Att ha honom i koppel tvingar honom att röra på sej och så har du själv litet koll på hur mycket motion han får. Nosse får inte överanstränga sig heller så ta det lugnt i början och öka på litet varje dag. Om han lägger sig ner så låt honom vila en stund.

Du kan också leka med honom men det är kanske inte bra för hans astma! Annars brukar de gilla att spela boll! Att jaga en vippa med fjädrar på är också populärt! Men det kanske inte är bra för astman. Du kan ju prova litet försiktigt för det är ju viktigt att han har kul också! Jag hade nog själv inriktat mej på promenader så hans hälsa inte äventyras! Har du provat att ge honom dietmat? Det finns att köpa i djuraffären. Och så inga godsaker eller grädde! Tyvärr!! Det är svårt jag vet det! Sen kanske du får skära ner på matportionerna för han behöver inte lika mycket mat som tidigare. Det är ju som med oss människor, man behöver mindre med åren! Men skär ner successivt så hans mage hinner vänja sig!
Jag hoppas att det går bra att banta honom! Hälsa honom från mej med en liten kram. Lycka till!

Vänligen
LIZA