‹ Epilepsi

Epilepsi?

Hej

Jag har tingat två stycken kattungar som nu är ca. sex veckor. Det är honor båda två. Har precis pratat med uppfödaren som då berättat att den ena ungen ramlat från trappa ca, två meter vid fyra veckors ålder.
Förmodligen fick hon en hjärnskakning och fick vara kvar två dagar hos veterinär. De första dagarna hemma vinglade hon lite och hängde med huvudet. Men nu mår hon bättre och äter ordentligt och leker som de andra, kanske sover lite mer.

Nu till frågan. Uppfödaren har hört att det finns risk för epilepsi hos kattungar som råkar ut för olyckor mot huvud som små. Hur stor är denna risk och vad innebär det i skötsel, medicin mm? Skall jag låta bli att köpa denna katt, eftersom jag då riskerar att få en sjuk katt. Det känns jättetråkigt och jag vet inte vad jag skall göra. Jag hade liksom bestämt mig för dessa två honor, och nu kan jag få en hona och en hane istället om jag vill. Uppfödaren är förstående för om jag vill ändra mig och inte köpa honan som ramlat. Jag är rådvill, snälla hjälp!

Hej!

Alla skador mot huvudet är farliga, och kan ge skador, typ epilepsi senare i livet i extrema fall. Kramper hos katt är ganska ovanligt.
Att ha djur som har epilepsi kan vara mycket jobbigt. Jag har själv ingen erfarenhet av just detta, men hört andra djurägare som haft epilepsi hos sina husdjur. Det bror ju också på hur pass allvarlig epilepsin är. En del går att hålla under kontroll med mediciner, så att djuret får minimalt med anfall, eller inga alls. Tyvärr så kan allvarligare epilepsi leda till avlivning.

Man ger Stesolid 2 mg till 4 mg bereonde på hur kraftiga anfallen är. Man måste hålla djuret under uppsikt så det inte biter sig och skadar sig. Jag skulle föreslå att prata med en veterinär om detta.
I ditt fall med den här lilla kattungen, det är väldigt svårt att ge råd utan att ha sett katten, hur hon beter sig etc… Med lite tur (och ganska troligt skulle jag vilja tillägga) är att hon fick en mindre hjärnskakning som inte leder till allvarligare fel som epilepsi. Hon kan ju också ha blivit mindre chockad av fallet och därför uppfört sig lite hängigt. Självklart så riskerar du att eventuellt få en katt som senare blir sjuk, men… det är ju inte säkert.
Jag kan ju bara ge det råd vad jag skulle ha gjort i ditt ställe, med den information jag läst. Jag skulle nog i alla fall chansat här och tagit den lilla honan. Vilket du än gör, glöm inte bort att försäkra katterna, det ger ett bra skydd ekonomiskt när/om de skulle behöva veterinärvård.

Lycka till!
Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden