‹ En eller två katter

En ganska reserverad katt, vågar jag skaffa en till?

Hejsan!

Vi har en honkatt, Stella Artois, som är fyra år. Vi har funderat på att skaffa en katt till. Det vi oroar oss för är hur Stella skulle trivas med en ny katt. Hon var minst i sin kull och hennes syskon var inte riktigt snälla mot henne. Sitt första levnadsår var hon lite blyg och orolig vid minsta ljud. Nu är hon glad för att leka och kela med oss och med de personer som hon känner väl. Hon är väldigt reserverad när det kommer okända personer, men när hon har lärt känna dem kan hon busa och kela med dem också. Min syster köpte en liten hankatt, Guiness. Hon tog med sig honom hem till oss för att katterna skulle få träffas. Stella var inte alls glad för att Guiness hade kommit dit. Vi lät inte katterna vara ifred utan tittade på dem hela tiden och de fick bara träffas i 10 minuter. Om vi nu skaffar en till katt hur skall denna introduceras i familjen? Skall det vara en han- eller honkatt? Skall katterna ha vars en matskål/låda mm eller kan de dela?

Hälsningar
Malin och Peter

Hej Malin!

Visst tycker jag att ni kan skaffa en till katt. Men det är inte alls säkert att den katt ni har kommer att acceptera den nya. Men jag tycker nog att det är värt ett försök. Men det kan ta tid innan dom accepterar varandra. Du måste tänka på att det är trots allt din nuvarande katts revir, som den nya katten tar sig in på. Jag vet inte om det är en hus katt eller ras katt du har.

Jag vet att när jag för ett år sedan köpte en ny hona till mitt catteri så tog det nästan ett år innan hon blev accepterad av alla de andra. Men det brukar ta allt från tre dagar och upp till ett år. Men min erfarenhet säger att mellan 3-14 dagar är normalt. Men låt katterna själva sköta invänjningen. Jag tycker nog att dom bör ha varsin matskål i början. Men sedan kan du nog låta dem äta ur samma om allt går bra, vilket jag hoppas att det gör. Du kan gott låta dem dela låda. Kön är av mindre betydelse, välj det du helst vill ha. Jag skulle själv ha valt en till hona. Jag hoppas att du är nöjd med mitt svar. Annars får du höra av dig igen.