‹ Diverse matfrågor

En ”fet”, matälskande katt och en slank, vilket foder?

Hejsan!

Jag måste få fråga om råd angående min katt Musse. Han är kastrerad blandras mellan norsk skogskatt/bondkatt (korthårig) och fyller 1 år den 25 maj. Vikt vet jag tyvärr inte för jag har ingen våg hemma. Nu är det så att han är jämt hungrig och skriker efter mat. Detta har pågått enda sedan jag fick hem honom som liten och nu börjar han bli tjock.

Jag har en katt till som heter Spookie och är en blandras mellan norskskogskatt/perser och han är slank och fin i kroppen så om han skulle sättas på diet så blev han jättesmal. Detta ger jag dem. Daglig ranson av torrfoder som får stå hela dagen tillsammans med färskt vatten. Det brukar finnas nästan en dagsranson kvar till dagen efter när jag fyller på nytt. Burkmat lite morgon och kväll. Musse äter sitt och Spookie äter sitt. Jag funderade ett tag på att ta bort burkmaten men eftersom den innhåller 80%vatten så kan det väl inte vara det han blir fet av.

Torrfodret jag gett dem har varit RC kittens och senast RC fit 32 nu har jag dock köpt ett billigare foder som heter Nutra Nuggets och ska vara i klass med Iams. Jag kan ju inte ge dem båda mat för sig i varsitt rum och torrfodret måste stå framme hela dagen då jag jobbar heltid. Musse skriker jämt efter mat. Går jag in i köket springer han före mig direkt framtill matskålarna sedan när han inte får något piper han och börjar svansa framför mig och kylskåpet men han får inget.

Snälla vad ska jag göra innan han blir för tjock. Dietfoder har jag nog inte pengar till och Spookie behöver inget sådant, dessutom har jag inget körkort och veterinären ligger långt hemifrån så det blir svårt att få tag i. Snälla ge mig några råd. Ska jag sluta med burkmaten? eller… Någon föreslog tuggpinnar till Musse. Är det en bra ide? blir han inte fet av dem?

Med vänliga hälsningar
Lotta, Spookie och Musse

Hej!

För det första tycker jag att du ska leka eller ta upp honom och kela lite med Musse när han springer fram till kylskåpet. Kanske är det bara uppmärksamhet han vill ha och inte mat. Det finns ett ”dietfoder” hos djuraffären RC Slim, som inte är särskilt mycket dyrare än övriga kattfoder.
När det gäller burkmaten, så tycker jag att du ska sluta att ge Musse det. Annars tycker jag att du kan fortsätta att ge dina katter Nutra Nuggets och låta dem ha fri tillgång till det. Katter är precis som människor, en del går lättare upp i vikt än andra. Ett smart sätt att hålla dina katter i trim är att ägna en timme varje dag åt att leka med dem. Det är kul för alla. Något som alla katter älskar är att jaga snöre.
Min gamle siames på 11 år springer förtjust efter mig när jag drar snöret runt, runt i vårt hus. Lycka till!

Med vänlig hälsning
Annette Andersson