‹ Avföringsrelaterade problem

En av kattungarna går inte på kattlådan

Hej
Nu har jag samlat på mig en hel hög frågor.
Först så har vi tre kattungar, de borde vara sex veckor nu. Två av dem äter massor med mat och har blivit rultiga, den tjockaste har förstått att man ska bajsa i lådan. Den näst tjockaste förstår det ibland, sätter man honom där så krafsar han i sanden, luktar och ev. gör det han ska. Den tredje kattungen är väldigt smal. Han äter mest torrfoder. Han luktar inte ens i lådan när man sätter honom där. Han bara springer därifrån. Han kissar och bajsar överallt i lägenheten, utan urskillning och verkare inte ens fundera på vad de andra gör i lådan.
Hur gör vi för att det ska funka? Vi kan ju inte gå och torka kiss flera gånger om dagen. Han är inte ens på gång att fundera på att använda lådan. Jag är också lite orolig för att kattungarna äter för mycket och brukar ta undan maten som står framme. Flickan som äter mest är helt klart tjock. Hennes mage är rund som ett äpple. Det kan ju inte vara bra. Deras mamma har ständigt diarré och det undrar jag hur man avhjälper. Det är jobbigt för henne och för oss för ibland verkar hon inte hinna till lådan innan det rinner ur henne. Tack för hjälpen!

Charlotte Wallin

Hej, Charlotte!
Om mamman och ungerna inte redan är avmaskade, tycker jag att du skal göra det nu. Du får rådgöra med veterinären om dette, för att det inte är alla avmaskningsmedel, som tåls av små kattunger.
Om avmaskning inte hjälper på mamman, skal du få veterinären att kolla henne.
Vad angår den unge, som inte ännu har förstått vad lådan är för, tycker jag, du skal avvakta lite. Kattunger utvecklar sig inte lika snabbt, och visse kan vara mer ”trögtänkta” än andra. Under mellantiden skal du passa på att berömma ungen, varje gång du ser den på lådan, även om den bara har råkat vara där av en slump. Desutom kan du – om du ser han vill till att kissa eller bajsa ett fel ställe – ta den blidt och sätta den i lådan. Detta kräver lite tålamod, men att skälla t.ex. hjälper inte utan försämrar bara problemet i många fall. Det kan också vara, att kattungerna har för mycket utrymma. Kattungeblåsor är inte så stora, och det kan därför lett bli för långt till närmaste låda. Försök därför att ha ungerna i en begränsat del av lägenheten.
Jag tror inte, kattunger kan få för mycket mat. De flesta kattunger blir tjocka i perioder som en naturlig del av utvecklingen. Men använder du särskilt kattunge foder? Vuxenfoder är inte alltid tillräckligt för unger, och därför kan det hända, att dom vill äte mindre, om dom får kattungefoder, för att det bättre uppfyller deres behov.

Hälsningar
Niels Peter