‹ Tand och mun problem

Droppar från munnen

När jag kelar med min katt Cleo brukar det droppa från hans näsa och mun om han är riktigt exalterad. Ibland är det tre droppar på gång samtidigt. Är det normalt? Jag har inte hört att andra katter droppar. Han är europe.

Hej, Carina!

Jag tror, det är rästan av den ”sociala smackan”, man kan få höra från ett kull helt små kattunger. Man antar, att dette beteende har betydning för kattungernes medveten om varandra och att det samtidig har en lugnande effekt.
Det kan altså både vara uttryck for ”social hemtrevnad” (antagligen det, som är på gång med din katt) och vara ett försök på att lugna sig selv i en skrämmande situation eller et försök på at ”be om nåd”.
Jag har upplevt saliven störta från ett kull halvstora kattunger, som jag var tvungen att bada med antiloppmedel, något de absolut inte gillade.
Dette beteende liknar därför spinnen därvid, att det både kan vara uttryck för väl- befinnande och ett försök på att lugna ner sig själv. Många sjuka äller skadade katter spinner med sistnämnte syfte. Det beror antagligende på det samma, att många födande honor spinner även under kraftiga verkar.

Hälsningar
Niels Peter