‹ Diverse matfrågor

Diverse matfrågor etc.

1. Jag har två honkatter och den ena fick smaka lite, jättelite glass från fingret och sen efter en stund så kräktes hon är hon allergis motglass och mjölk?
2. Hon brukar även kräkas ibland annars också och jag undrar varför hon gör det?
3. Vi har varit slarviga och inte gått till veterinären och vaccinerat katterna varje år dom har bara blivit vaccinerade när dom var kattungar och nu ska vi iväg och göra det har du något bra förslag om vart vi ska gå vi bor i Stockholm.
4. Jag undrar om dom får tillräckligt med mat dom är blandrasiga och väldigtpigga och vi ger dom håddmat ungefär 4-5 dagar i veckan och mjukmat ungefär 2-3 gånger i veckan just nu ger vi dom IAMS och ungefär 40 g mat var på morgonen och 40g var på kvällen när dom får hårdmat är det för mycket eller för lite? (vi har alltid nytt vatten framme)(dom är kastrerade)
5. Och sen undrar jag om du kan tipsa om någon bra mat både mjukmat och hårdmat?

Hej!

Här kommer svar på dina frågor
1. Eftersom din honkatt reagerade så snabbt på glassen misstänker jag att hon inte tål mjölkproduker. Om du vill kolla kan du ge henne en knapp tesked Dofilus och se hur hon reagerar. Tål hon detta kan det vara att glassen var kall eller en tillfällig reaktion.
2. När det gäller varför hon kräker emellanåt undara jag vad hon kräker upp? Är det hårbollar, så ar det helt normalt i annat fall tycker jag att du ska ta kontakt med veterinär.
3. I Stockholm finns två bra djursjukhus Bagarmossen och Albano, men titta i telefonkatalogen under rubriken veterinärer, så finner du många att välja bland. Tänk på att dina katter måste vaccineras två gånger för att de ska få ett effektivt skydd.
4. Hårdmat kallas torrfoder och det är bra om dina katter kan få ha fri tillgång till det. Det betyder alltså att det alltid står torrfoder upphällt i en skål bredvid vattenskålen. I början kan det verka som om de äter jämnt, men katter är duktiga på att bedöma hur mycket de ska äta. Mjukmat kallas blötfoder eller mer vanligt ”burkmat”. Jag tycker att det räcker med den mängd som de får idag.
5. Bra torrfoder finns i alla djuraffärer (zoo-fackhandeln) och burkmat kan du köpa där eller i din livsmedelsbutik (ICA, Konsum mfl). Be personalen i djuraffären om hjälp, de brukar vara mycket kunniga. Lycka till.

Med vänlig hälsning
Annette Andersson