‹ Diverse kattungefrågor

Diverse kattungefrågor

Jag och min sambo har precis skaffat en liten hankattunge. Han är jättesöt och snäll och allt går bra. Det är bara några saker jag undrar över:
1. Varför krafsar han så vid matskålen, vad jag har förstått så betyder det att han har ätit klart. Men varför gör han så och ska jag ta bort maten eller låta stå kvar?
2. Jag tycker att han dricker lite dåligt, han har en glasskål med vatten som aldrig används.
3. Han hade mask när vi köpte honom och var väldigt rund om magen. Nu har vi gjort första vaccineringen och avmaskningen men jag undrar hur fort maskmedlet verkar. Jag för får mig att han måste ha ont i magen eftersom den är/var så svälld.
4. Han har väldigt smutsiga öron, det ser ut som gammalt öronvax. Kan/bör jag göra något åt det?

Mvh
Anna

Hej, Anna!
Det finns många teorier om varför en del katter krafsar vid matskålen. Den mest troliga enligt min uppfattning är att det är et urprungligt instinkt, som får katten att begrava kvarlevor för att lukten inte skal locka rovdjur till.
Om han enbart får burkmat, kan det vara därför han inte dricker så mycket; burkmat kan innehålle upp til 80 % vatten. Annars kan du försöke att ställe hans vattenskål ett annat ställe än matskålen; av en eller annan orsak bryr många katter sig inte om at dricke det samma ställe som de äter.
Det beror lite på vilket maskmedel, du har användt, hur fort det verkar; visse medel är engångsbehandling, andre skal upprepas efter en period. Fråga evt. veterinären.
Det kan vara gammal öronvax, han har. Visse katter bilder mer vax än andre och kan ha svårt vid att göra sig av med det själva. I djursaffären har de några dropper, som kan lösa upp det, så han kan göra sig av med det. Om det inte hjälper, måste du få veterinären att kolla om det är något annat.

Hälsningar
Niels Peter