‹ Diverse kattungefrågor

Diverse kattungefrågor

Hejsan!
Jag har en liten katthona på ca. fyra månader. Jag undrar om det är farligt för henne på något sätt att bara äta torrfoder (med tillgång till färskt vatten) av märket ”Royal Canin kitten 34”?
Sen hade jag också en liten fråga ang. sterilisering och p-piller: Behövs något av det i och med att hon är och ska vara en inne- katt? Ännu en fråga, behövs klorna verkligen klippas på en innekatt med tillgång till en klösbräda?
Och en sista fråga som handlar om att resa med henne (i Sverige): Ska man ge vatten och mat innan resan påbörjas? Hur ofta ska man stanna och rasta? Behöver man ta med pottan? Ska man ha mat och vatten i transportburen, (finns ej direkt plats för det!)?

Mvh
Martina Torkkola

Hej Torkkola.
Du kan ge din katt endast torrfoder och vatten, det foder du nämner är utmärkt men du kan ju också skämma bort katten lite med räkor, kokt fisk, rå köttfärs osv. Det är ofta bra att ta till sånt vid belöningar av olika slag när katten varit ” duktig” i något avseende.
Om du har en hona och inte tänker använda henne i avel så skall du kastrera henne. Först och främst för att löpningen är jobbig för katten men jag kan försäkra dig att den är mycket jobbig för dig också. Katten skriker, och jag menar verkligen skriker, högt och ljudligt under löpperioden och är mycket påfrestande för omgivningen. Om du tänker ta kattungar efter din hona så får du rådgöra med veterinär om p-piller men det skall ges under en kortare period, inte år ut och år in utan parning. Många honor blir också lite sura av piller men det varierar så det är inte säkert att din katt blir det.
Din fråga om kastrering eller sterilisering så är mitt råd kastrering för vid sterilisering så löper katten som vanligt men med den skillnaden att det inte blir ungar vid parning.
Så till frågan om kloklippning. Ja, en innekatt behöver mesta av alla kloklippning, även om man tycker att man har ett klösträd eller klösbräda så hjälper den bara katten att få bort lösa klobitar, men den kortar inte av klorna. Man behöver korta av klorna för dom slits inte alls inomhus och kan vara plågsamt för katten med för långa klor dessutom så blir ju klor vassa och kan repa både möbler och tapeter. Jag klipper mina katters klor lite lite var fjortonde dag då går det lätt och fort och man behöver aldrig oroa sig för att det skall bli jobbigt.
I början så tar du en klo i taget med en stunds mellanrum så lär sig katten fort att det inte är otäckt farligt eller gör ont. Om katten är rädd om sina tassar och det är dom så börja med att bara hålla lite i tassen till att börja med smek tassen lite tills katten själv spärrar ut klorna det gör den när den tycker att det är behagligt. Sen är det inga problem allt skall gå lugnt till och ta ingen hjälp av någon för det kan skapa stress och panik. Tala lugnt purra och knorra så blir katten avslappad.
Gör sen så här: Tag upp katten i famnen ”tryck” fram en klo och klipp lite, lite och belöna sen katten. Skriv upp vilken klo du klippt så behöver du inte undra vid nästa försök. Så fortsätter du med alla klor klorna på fram- tassarna är vassast och växer mest så bak behöver man inte ta så ofta. Det är också viktigt att titta på tänderna, kolla öronen och så vidare. Gör sånt varje dag så får du inga problem vid veterinärbesök för då vet katten att det är behagligt att bli smekt och tittad på.
Så detta med att resa, ja det är som med människor att vissa katter besväras inte av att resa medan andra kan bli åksjuka du får prova med korta sträckor först innan du ger dig ut på en längre tripp. Om katten blir åksjuk så finns tabletter att få hos vet. Längre än fyra timmar utan vatten och kissmöjlighet är inte tillrådligt. Katten vill ogärna kissa där den bor så du får stanna och ta ut den och se om den vill kissa eller baja.
Vattenskålar som man kan hänga på transport- buren finns att köpa så det är inget problem, fyll inte skålen för full bara så att vattnet skvimpar över. Mat kan katten klara sig utan en längre tid och om katten har tendens till åksjuka så skall den inte ha mat innan resan men när ni nått målet så skall det finnas mat och vatten på ett lugnt ställe. Mitt råd är ta med vatten hemifrån för då dricker katten för att det luktar hemma, jag tar alltid med vatten hemifrån när jag far på utställning, det är inte så många som gör det men jag har märkt att min katt dricker bra då och det är viktigt.
Min uppfödare har också börjat göra det med bättre resultat då det går mycket fort för en katt att bli uttorkad särskilt om den blir stressad. Lycka till med allt nu!

Kattkramar
Inger