‹ Diverse kattfrågor

Diverse kattfrågor

Hej!
Vi i min familj funderar på att skaffa en katt. Vi har möjlighet att få en kattunge utav ett par bekanta. Jag har försökt läsa massor med kattböcker, men har fortfarande en del frågor.
1. Bör vi skaffa katt trots att min man och jag har hösnuva resp. lite eksem? (Barnen är helt allergifria). Jag har kollat med läkare och dom påstår att det är OK, dvs. lika stor risk som för dom flesta. Vi umgås med katter på somrarna och har då inte märkt något speciellt.
2. Kan en kattunge klara sig ensam ett par timmar varje förmiddag när vi jobbar och är i skolan (ca. 9-13)?
3. Eftersom detta är en vanlig huskatt upp- född i en barnfamilj vet jag ej om den kommer att vara vaccinerad, ska man göra det med en gång när man hämtar katten?
4. Vi vill helst ha en hankatt, hur vet man att det är en hane?
5. Hur vet kattungen att den ska använda ett klösträ och kattlådan som hemma hos oss?
6. Ska man kamma och borsta katten varje dag, även om det är en korthårig huskatt? Behöver man klippa klorna på den? (Vi ska definitivt ha den som innekatt!!) Hur tidigt ska
man lära den att ha på sig ett koppel, när kan man börja gå ut med den?
7. Behöver kattungar någon speciell extra- vitamin?


Hej, Lotta!
Jag tar det i turordning:
1. Jag tror, läkaren har rätt, särskilt eftersom ni redan har haft en del kontakt med katter utan problem.
2. Kattungen kan godt klare sig ensam, när det inte är längre tid. Men när ni får den hem, tycker jag, det skal vara i samband med en helg eller några andre fridagar, så den inte är ensam de första dager.
3. Om den inte redan är vaccinerat, bör ni göra det, när den är 12 veckor (ta den helst inte hem före denne ålder) och igen efter tre-fyra veckor. Herefter en gång i året.
4. Vid helt små kattunger kan det vara svårt, även för mycket erfarne uppfödare, att se vilket kön dom är. Men tumregeln är, att om det är bra avstånd mellan de två små ”prickar” i baken, är det en hane, är avståndet kort, är det en hone. Från fyra veckor och fram börjar det bli tydligt, vem som är vad.
Men egentligen är mitt råd, att ni bör besöke kullet några gångar, och om det är en kattunge, Ni får särskilt bra kontakt med, skal ni ta den och strunta i om det är en hane eller hona. Det finns visse temperamentsskilnader mellan haner och honor, men i praksis vil individuelle skilnader dominera mer.
5. Om kattungen har varit van vid klösträd och låda ”hemifrån”, vil den också använda det i sit nya hem. Men det är alltid en bra ide, när man får hem en kattunge, att börja med att visa den, var träd och låda befinnar sig. Sätt ungen i lådan, och då vill ofta själva instinkten berätta för den, vad den skal göra.
Det kan hända, ni måste uppfostra lite för at göra det klart för den, att den bara må krafsa i klösträdet och inte andra ställe.
6. En korthårig katt behövar nästan aldrig någon form för pälsvård, men eftersom dom flesta gillar att bli borstat, kan det vara en bra ide att göra det likeväl. Det har den positiva biverkan, att många lösa hår hamnar i borstan i stället för i möblerna. Nästan alla innekatter har behov för att få klippat klorna en gång i mellan. Be veterinären visa Er hur man gör, när Ni tar katten til vaccinering. Det är bäst att koppelträna katten redan från början. Ni kan börja så småningom att gå ut med den, när den har blivit fortrogen med sit innemiljö.
7. Om Ni användar et bra foder specielt för kattunger (i djursaffärer: Royal Canin, Iams, Eukanuba, Hill’s Science Plan – enbart hos veterinären: Specific, Hill’s Prescription Diet), behöver den inte extravitamin.

Hälsningar och lycka till!
Niels Peter