‹ Avel

Diverse avelsfrågor

Hej!
Vår katt fick fem ungar den 28 maj och nu har jag lite frågor: Vår katt är huskattsspräcklig (vit,grå,gul) och vi tror att hanen är helsvart. Två av ungarna är svarta med vita tassar, två är vita med svarta och gula fläckar och en är vit med grå och gula fläckar; kan man på färgen veta vilka som är honor resp. hanar?

Vi har tänkt kastrera henne och den av ungarna vi behåller själva samtidigt, men har hört att dom måste vara åtta-tio månader innan dess, kan vi sätta vår hona på p-piller så länge? Hur snart efter födseln måste man börja med det? Vad kostar det? Måste hon till veterinär och undersökas först?

Undrar även om man kan gissa hennes ålder efter antal ungar hon fick, hon kom till oss som vuxen utekatt så vi vet inte hur gammal hon är.

Till sist undrar jag vad som är bäst att behålla, hona eller hane? Vi ska ju som sagt kastrera både mamman och den unge vi behåller, men finns det någon ”regel” om att hona – hona resp. hona – hane trivs bäst tillsammans?

Hej.
Det låter som om din hona har en färg som på ”kattfackspråk” kallas blåsköldpadd och vit. Det är nästan bara honor som är sköldpaddsfärgade – de få hanar som föds med denna färg har ett kromosomfel och är oftast sterila. De av ungarna som är vita med svarta och gula fläckar resp. vita med grå och gula fläckar bör därmed också vara honor.

Däremot kan de svartvita vara av vilket kön som helst. Om man lyfter på svansen och tittar så har honorna två öppningar som sitter nära varandra, medan det på hanarna är ett lite längre avstånd.
Ni kan sätta honan på p-piller i väntan på att den ungen ni behåller skall bli gammal nog att kastreras. Pillren kostar ca 100 kr för ett års förbrukning och skrivs ut av veterinär. Någon undersökning före brukar aldrig göras, så det räcker att ringa veterinären. Om honkatten får lov att gå ut bör ni sätta in p-pillren snarast, annars är det risk att hon löper igen och blir dräktig på nytt.

Det går inte att gissa hur gammal er honkatt är med ledning av antalet ungar hon fick. En del har för sig att en ung hona får färre ungar i kullen medan andra säger att de får fler. Däremot kan man ibland se att en gammal hona får allt färre ungar i kullarna för varje år men även riktigt gamla honor kan få en kull med många ungar i.

Eftersom ni tänkt kastrera även den kattunge ni kommer att behålla så spelar könet ingen roll. Någon regel om att det skulle vara bättre med hona + hona eller hane + hane finns inte, möjligen när det gäller vuxna okastrerade katter men då är det tvärtom, två katter av samma kön kan börja bråka om rangordning.

Carola